Sveta Hildegarda: nadahnuta glazbenica

Crkva se danas spominje svetice iz Njemačke, mističarke nadaleko poznate po svojim viđenjima, u kojima joj je Gospodin između ostaloga otkrio neobične spoznaje iz polja medicine. Na temelju tih izvanrednih darova razvila se posebna narodna medicina svete Hildegarde koja nudi prirodne recepte za najrazličitija stanja. Sveta Hildegarda iz Bingena ujedno je i najnovija naučiteljica Crkve, što je proglasio papa emeritus Benedikt XVI. 2012. godine.
Autor: AD/Laudato Photo: www.list.co.uk srijeda, 17. rujna 2014. u 18:35

Papa emeritus Benedikt XVI., koji je prije nego ju je proglasio crkvenom naučiteljicom, Hildegardu iste 2012. godine proglasio svetom, u svojoj katehezi o ovoj velikoj mističarki naglasio je i njezin interes za kulturnu djelatnost, a osobito za glazbeni izričaj:

"Hildegarda pokazuje mnogostranost interesa i kulturnu živost ženskih samostana u Srednjem vijeku, što je u opreci s predrasudama koje se još uvijek gaje o tome dobu. Hildegarda je zaokupljena medicinom i prirodnim znanostima, kao i glazbom, budući da je bila obdarena umjetničkim talentom. Sastavila je također himne, antifone i pjesme, sabrane pod naslovom Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum (Simfonija sklada nebeskih objavâ), koje su rado izvođene u njezinim samostanima, šireći ozračje vedrine i radosti i koje su stigli i do nas. Za nju, čitavi stvoreni svijet je simfonija Duha Svetoga, koji je sam u sebi radost i veselje."

Zbirka koju je papa Benedikt XVI. spomenuo u svojoj katehezi, skraćeno nazvana "Symphonia" sadrži dio bogate i vrijedne glazbene ostavštine svete Hildegarde. Sastoji se od čak 77 kompozicija za misu i molitvu časoslova. Manuskript se čuva u Belgiji, a napisan je 1175. godine. Hildegardinu glazbu muzikolozi su donedavno uglavnom zanemarivali dijelom i zbog toga jer se razlikovala od većine glazbenih uradaka srednjega vijeka. Iako je ona jedna od rijetkih srednjovjekovnih glazbenica, njezine skladbe nisu bile uključene u redovite pjesmarice upravo zbog toga što je njezina glazbena originalnost bila teško spojiva sa srednjovjekovnom glazbom i glazbenom teorijom. Njezine skladbe uključuju iznimno široke vokalne raspone. Njezini tekstovi ocrtavaju dubinu teološkog uvida te su često posebno povezani s konkretnom povijesnom situacijom u kojoj se Hildegarda uvijek trudila održati ispravan duh pobožnosti, siromaštva i čistoće. 

U nastavku donosimo jedan primjer glazbenoga umijeća svete Hildegarde: antifonu "Spiritus Sanctus", koja u slobodnom hrvatskom prijevodu glasi:

"Duše Sveti, daješ život svemu, pokrećeš sva stvorenja, Ti si korijen svih stvari, pereš ih da budu čiste, brišeš naše pogreške, liječiš naše rane, Ti si naš istinski život, svijetao, predivan, budiš naša srca iz drevnoga sna."

Poslušajte Hildegardinu prekrasnu molitvu. 

 

 

 

 
Podrobnu analizu Hildegardine glazbe, a ujedno i izvor za dio ovoga članka možete naći ovdje