„40 dana u 40 crkava“ - 25. dan

Tražeći volju Onoga koji ga posla, Sin s Ocem jest jedno, na uskrsnuće života onima koji su dobro činili i na uskrsnuće osude onima koji su radili zlo. I čas, Sin Božji navijesti kada je – sada je!
Autor: Velimir Ponoš Photo: Velimir Ponoš srijeda, 18. ožujka 2015. u 09:53

25. dan – Crkva bl. Augustina Kažotića, Ivanićgradska 71, Peščenica

Srijeda, 18.03.2015.

Ćiril Jeruzalemski, Aleksandar, Eduard,  Anzelmo, Spasoje

„Po Milosrđu Božjem i Milosti apostolske stolice“, nadbiskup i metropolit zagrebački Josip Bozanić, s danom, 22. rujna 2001., osnova župu na zagrebačkoj Peščenici. Novonastalu župu, kći jučer posjećene, susjedne župe, Kraljice svete krunice, povjeri na upravu redovnicima Hrvatske dominikanske provincije i stavi pod nebesku kapu bl. Augustina Kažotića.

 Sve od 1094. do 1852., kada je biskupija zagrebačka podignuta na rang nadbiskupije, Kaptolom su stolovali biskupi, njih - 73. Dvadeset i drugi, kronološkim redom, onaj koji je stolovao od 1303. do 1322. bio je Trogiranin, dominikanac, Augustin Kažotić. Proglašen blaženim još 1702., prvi je hrvatski blaženik. Kažotić u zagrebačkoj prvostolnici provodi reformu bogoslužja, obnavlja liturgijsko pjevanje, uvodi zajedničku molitvu časova za članove stolnog kaptola, utemeljuje katedralnu školu, i, uz to, ostaje blizak puku. „Radije ću ostati slobodan nego da se primitkom novca ili kakvog drugog posjeda vežem uz prohtjeve darovatelja“, piše, govori i čini blaženik, usmjeravajući prihode svoje biskupske menze siromašnima. Istodobno skrbi i o zdravlju ljudi, po selima daje kopati bunare, saditi ljekovito bilje, a povjesničar Baltazar Adam Krčelić piše kako je u doba gradnje zagrebačke katedrale 1312., bila velika suša, kada po blaženikovu zagovoru, na današnjem Trgu bana Jelačića, provrije vrelo vode – današnji Manduševac. Kao zagrebački biskup primjećuje učestalo praznovjerje u vjeri, a protiveći se inkvizicijsko-križarskim metodama, zalaže se za poučavanje i poznavanje vjere. Godine 1318. posjećuje papu u Avignonu što se ne sviđa ugarsko-hrvatskom kralju Karlu Robertu I. i Kažotić se više ne može vratiti u Zagreb. Stoga ga papa, godine 1322., imenuje biskupom u talijanskoj Luceri, gdje, nakon što ga ranjavaju Saraceni, i umire 3. kolovoza 1323.

Crkvu bl. Augustina Kažotića, pastoralni centar i dominikanski samostan u izgradnji blagoslovio je 17. prosinca 2000., blaženikov kaptolski nasljednik, Josip Bozanić, koji, u međuvremenu postavši kardinal, crkvu i njen novi oltar, posvećuje 25. rujna 2011.

Dok Riječ Božja živi i teče, vrijeme se u njoj ispunjava, i mreža se oko Isusa sve više plete (Iv 5, 17-30). Isus ozdravlja bolesne subotom, Boga naziva Ocem, postaje sve veći trn, te sve više gledaju kako da ga ubiju. Tražeći volju Onoga koji ga posla, Sin s Ocem jest jedno, na uskrsnuće života onima koji su dobro činili i na uskrsnuće osude onima koji su radili zlo. I čas, Sin Božji navijesti kada je – sada je!