„40 dana u 40 crkava“ - 31. dan

Josip iz doma Davidova, predodređen za poočima, baš kao što je i Presveta Bogorodica Blažena Djevica Marija predodređena za Majku.
Autor: Velimir Ponoš Photo: Velimir Ponoš srijeda, 25. ožujka 2015. u 10:01

31. dan – Crkva svetog Josipa, Trakošćanska 47, Trešnjevka

Srijeda, 25.03.2015.

Navještenje Gospodinovo, Blagovijest

„Uzore radnika Kristom odabrani, Hrvatski nam narod i naš Zagreb brani“ – upisano je godine 1937. u zvono crkve sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci. U to malo riječi, mnogo je sadržaja jer Sveti je Josip, zaštitnik radnika i zaštitnik Hrvatske, „Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik“ , kako stoji u Protokolu Hrvatskog Sabora koji, godine 1687., jednoglasno odabire sv. Josipa za posebnog zaštitnika Hrvatske. Godine 2008., na 37.-om plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, Sveti  je Josip proglašen i glavnim zaštitnikom Hrvatske. Sveti Josip, glava obitelji u kojoj stasa Sin Božji, i u kojoj život dijeli s Majkom Božjom. Da zanijemim kad posvijestim. Tako je i sv. Josip nijem kroz sva Evanđelja, koja ne navode nijednu njegovu riječ.

Crkva sv. Josipu u čast, u srcu je zagrebačke Trešnjevke, a vjerojatno je prva  asocijacija na zagrebačku Trešnjevku - tramvaj. Nekada, s tramvajskim okretištem kod Tehničkoga muzeja i danas s onim na Ljubljanici, rastom Zagreba, rasla je i Trešnjevka. Rastao je i broj vjernika pa se tridesetih godina prošloga stoljeća javlja potreba za izgradnjom crkve i organiziranim bogoslužjem na prostoru Trešnjevke. Temeljni kamen nove crkve, pred više od 10.000 okupljenih vjernika, dana 10. svibnja 1936., blagoslovi nadbiskup koadjutor Alojzije Stepinac. Zbog financijskih teškoća, iduće je godine dovršena samo dvorana adaptirana u privremenu crkvu, kakva je i danas, a 17. travnja iste godine, nadbiskup zagrebački Antun Bauer, dekretom osniva župu sv. Josipa s danom otvorenja 20. lipnja. Impresivan zvonik, koji s križem dosiže visinu od 35 metara, i čija su četiri zvona ukupne mase veće od dvije tone, prvi je puta zazvonio na Badnjak 1997.

Navještenje Gospodinovo dogodilo se u Nazaretu u kojem se nalazi i Bazilika Navještenja Gospodinova. Kuća Presvete Bogorodice, u kojoj Anđeo Gabrijel Djevici navijesti Sina, prema predaji je do kraja 13. stoljeća bila u Nazaretu, kada je zbog opasnosti od rušenja, ruka anđeoska premješta u Hrvatsku! Na Trsatu je Marijina kuća od 1291. do 1294., kada je anđeli prenose u talijanski Loreto u kojem je i danas. Za utjehu, na Trsat, godine 1367., papa Urban V. šalje čudotvornu sliku Majke Božje, „Majka milosti“, koju je prema predaji naslikao sv. Luka Evanđelist.

Josip iz doma Davidova, predodređen za poočima, baš kao što je i Presveta Bogorodica Blažena Djevica Marija predodređena za Majku, kako na današnji blagdan Blagovijesti, Navještenja Gospodinova, naviješta Evanđelje po Luki (Lk 1, 26-38). Josip iz Nazareta, tesar, tih, ponizan, jednostavan, Bogu  otvoren, Bogu poslušan. Miljenik Božji jer „Miljenicima svojim u snu On daje“ veli Psalam 127.  I doista, Josipu u snu Anđeo veli da se ne boji uzeti trudnu Mariju za ženu, kroza san mu kaže da uzme Dijete i Majku njegovu i da se skloni u Egipat sve dok mu se opet ne kaže. Josipu se mnogo toga kazalo, a on sam nije mnogo govorio...ili ipak jest?