Ante Čaljkušić: U Hrvatskoj su spašena 22 života nerođene djece od početka molitvene kampanje

Zahvaljujući molitvenoj inicijativi „40 dana za život“ spašeni su mnogi životi nerođene djece. Hrvatska se može pohvaliti kako je prethodnik pokreta u svijetu.
Autor: Laudato/Josip Bartulić Photo: facebook 40 dana za život srijeda, 28. listopada 2015. u 16:57

Koliko je života nerođene djece u Hrvatskoj spašeno od početka molitvene kampanje u ožujku prošle godine?

Trenutno znamo za 22 spašene djece. Broj će do kraja ove kampanje biti veći jer smo još u sakupljanju i provjeri podataka. Neki dan mi je prošla misao: pa to je jedan razred djece! Slavim Boga na toj spoznaji. Bože moj, koliko si velik!

U kojim je hrvatskim bolnicama smanjena brojka pobačaja i o kojoj se brojci radi?

Broj pobačaja se smanjio u osječkoj, vukovarskoj, zagrebačkoj, šibenskoj i pulskoj bolnici. Djelatnici tih bolnica potvrdili su nam da je to upravo zbog inicijative. Negdje više, negdje manje. Ne bih htio nagađati koliko. Svaki ljudski život je dragocjen. Tragedija je ako netko oduzme i samo jednom djetetu život, a ogromna je radost i ako se uspije spasiti samo jedan ljudski život našim nastojanjima. Uglavnom, broj je velik.

Jesu li Vam se javile majke koje su odustale od pobačaja ili medicinsko osoblje koje se pozvalo na priziv savjesti? Što Vam kažu?

Javljaju nam se i medicinski djelatnici i majke odnosno njihovi bližnji. Vrlo rijetko se dogodi da nam dođe sama majka i počne pričati svoje probleme ili djelatnik bolnice koji sudjeluje u pobačaju. Uglavnom njihovo stanje saznamo preko njima bliskih osoba, a onda u miru i ljubavi, nježno počnemo rješavati problem. To su jako dirljivi susreti. Zna biti i teško. To je znak da pojačamo molitvu.

Ove se godine inicijativi priključio veći broj hrvatskih gradova. Reci nam nešto više o tome, jeste li zadovoljni kako inicijativa napreduje?

Nisam samo zadovoljan. Presretan sam i veoma zahvalan svima koji su se odazvali na Božji poziv da daruju sebe za ovaj apostolat. Pro-life iliti apostolat za život je toliko poseban. Spašavanje dječjih života i spašavanje duša roditelja i medicinskoga osoblja je tako uzvišen poziv. Nisam ga dostojan, a opet, Gospodin mi daje tu milost. Zasluge za napredovanje inicijative bez sumnje pridajem dragome Bogu, samo njemu. Gospodin nam je doveo prekrasne ljude koji svojim vrlinama i darovima obogaćuju i usavršuju rad inicijative. Kroz to djelovanje suočavamo se i sa svojim manama, slabostima, sebičnošću što je velika milost jer možemo postati bolji i posvećeniji ljudi. Dvadeset gradova sudionika u nepunih dvije godine dokazuje da je ovo uistinu djelovanje Duha Svetoga. U korizmenoj kampanji vjerojatno ćemo imati i veći broj gradova.

Zbog čega je bitno da se građani što više odazovu inicijativi i da društvo kaže NE pobačaju?

Radije volim reći da sam ZA život, ZA zaštitu ljudskoga života, ZA vrijednosti koje štite obitelj i pojedinca. Najbitnije je da si narod osvijesti problem pobačaja i što pobačaj uistinu jest. Pobačaj je zaustavljanje života najnevinijem, najslabijem, najmanjem, najljepšem ljudskom biću, ubojstvo čovjeka. Osvješćivanje lokalne  zajednice i cijeloga naroda ključan je korak za promjenu na bolje.

Koji su glavni uzroci zbog kojega majke odlučuju pobaciti vlastito dijete?

Uzroka je mnogo. Najčešće su to materijalna situacija, poslovna karijera, pritisci od strane oca i obitelji itd. U Hrvatskoj najčešće pobacuju žene koje već imaju dvoje djece, to me je bilo iznenadilo. Naravno, pobacuju i mlade žene. Uglavnom je razlog strah od ovog ili onog. Stoga im u prvome redu želimo uliti mir i dati nadu. Već smo počeli objavljivati priče majki kojima smo pomogli gdje one svjedoče kako su sada radosne, mirne, pune zahvalnosti. Nikoga se ne smije osuđivati. Među našim moliteljicama je i dosta njih koje imaju jedan ili više pobačaja iza sebe. Neke su se i odvažile te javno posvjedočile o problemima i ranama koje su ih poslije snašle.

Inicijativa „40 dana za život“ djeluje i u broj drugim zemljama, a blagoslov je dobila i od pape Franje. Koliko je ova inicijativa uspješna na svjetskoj razini?

Detaljne informacije o uspješnosti inicijative na svjetskoj razini mogu se pronaći na www.40daysforlife.com. U ovoj kampanji do sada je spašeno više od 400 dječjih života!
Prije početka ove kampanje:
3,588 ukupno kampanja
579 gradova
30 država
650,000 sudionika
17,500 crkava
10,331 života spašeno od pobačaja
118 izvršitelja pobačaja prestalo s pobačajima
60 klinika za pobačaje zatvoreno

Surađujete li s nekim drugim udrugama u Hrvatskoj i na koji način?

Odlično surađujemo s udrugama Betlehem i Djetešce na sunašce. Moralno, duhovno i materijalno pomažemo trudnicama. Uglavnom mi kao inicijativa pomognemo majci u tome momentu, a kasnije je preusmjerimo na ove udruge koje mogu pružati dugotrajnu pomoć.

Osim molitve, može li se na neki drugi način podržati inicijativu?

Osim molitvom i postom ljudi nam se mogu uključiti u organizaciju koja zahtjeva više vremena, a mogu nam pomoći i materijalno na naš broj računa koji se nalazi na našoj web stranici www.40danazazivot.com. Troškova je mnogo, pa nam je uistinu potrebna i novčana pomoć.

Često se može čuti da je pobačaj pravo majke na izbor. No gdje je tu pravo djeteta na život?

Svako ljudsko biće ima pravo na život. Ljudski život počinje začećem. To je i znanost dokazala. Dosta nam je žena koje su učinile jedan ili više pobačaja prišlo i reklo da su svjesne da su ubile čovjeka, svoje dijete. Katolička crkva je jasna po tome pitanju. Svako začeto dijete jest čovjek koji je stvoren na sliku i priliku Božju, posebno je, originalno, dragocjeno i neponovljivo. Pobačaj nikada nije rješenje. Pobačaj je rana na ranu, trpljenje na trpljenje.

Možete li komentirati plakate na kojima su ispisane poruke o zaštiti životinja, dok se istovremeno zagovara pobačaj?

Puno je kontradiktornosti u suvremenome svijetu, pa zato ne bih komentirao ovaj slučaj već bih pozdravio svaku akciju koja štiti život životinja ili čovjeka, za zaštitu prirode itd., čije su  smjernice i ciljevi utemeljeni na istini.

David Bereit, pokretač i voditelj inicijative, za Laudato je izjavio kako je Hrvatska predvodnik pokreta u svijetu. Recite nam nešto više o tome, na koji način smo mi na svjetskom vrhu?

Najbolje je da vam prenesem njegovo pismo zahvale nakon što se vratio u Ameriku.

Koliko će Laudato obiteljska televizija s kršćanskim vrednotama biti jedna prava oaza dobroga u ovakvom svijetu u kojem živimo?

Zahvaljujem iskrena srca Kseniji Abramović i njezinoj televizijskoj ekipi što nas redovito prate i podupiru. Snimljeno je već nekoliko reportaža o udruzi Betlehem i našoj inicijativi a uskoro će biti snimljen i dokumentarni film od 30 minuta. Laudato obiteljska televizija će zasigurno biti poput zdenca žive vode u ovoj velikoj pustinji, dolini suza. Najvažnije je da se ne prestane moliti i postiti. Ako se to zaboravi, televizija će propasti i prestati s emitiranjem. Možda će se i nastaviti emitirati, ali bez Duha Svetoga.

Preporučam se u Vaše molitve i molitve čitatelja. Moj tim i ja... potrebni smo vaših molitava... ovo je duhovni boj.

Obitelj-malih-marija.com
Radiomarija.hr