Što bi Europa bila bez Krista?

Što se više istražuje europska povijest biva najjasnije da je kršćanstvo sraslo u svim porama društva koliko god to sekularno ili ideologizirano društvo odbacivalo. Zbog toga je neminovno da ako se Europa nadalje bude odricala Krista, ta Europa izgrađena na Kristu, sva europska kultura, sve što Europu čini Europom, će propasti.
Autor: fra Mate Bašić Photo: ronnerock.com subota, 28. studenog 2015. u 13:09

Različite novovjeke ideologije zametnule su borbu protiv katoličke Crkve i kršćanstva općenito. Oni bi s jedne strane htjeli zadržati kulturu ili neka druga dobra, a s druge strane ruše sve drugo stvoreno kroz zadnjih dvije tisuće godina. Tako i u Europi vodeći borbu protiv Crkve i kršćanstva oni vode boj protiv svoje europske kulture, koja je na ovaj ili onaj način proizišla iz kršćanstva. Stoga bi to isto rušenje kršćanstva značilo rušenje tisuća godina europske povijesti jer je tu istu povijest i europsku kulturu stvorilo baš kršćanstvo, pa čak i u najsekularnijim zemljama kao što su Češka ili Francuska.

Graditi danas Europu bez Krista, značilo bi isisati svu srž iz kostiju Europe i najznamenitijih Europljana. Svi oni bezbrojni koji su za tu kršćansku Europu dali život, svi kojima je kršćanstvo bilo glavno nadahnuće i izvor svekolikog rada, na čijim grobovima stoji križ, bili bi luđaci. Križ na njihovim grobovima bio bi uvreda i ne bi me čudilo da se i križ počne izbacivati sa groblja jer on možda vrijeđa osjećaje onoga koji s psom voli šetat grobljem i pita se zašto mora gledati tolike križeve, a on je agnostik, ateist ili tko zna što drugo.

Tako bi Europa morala, ako želi biti sekularna, odreći se Krista, srušiti sve svoje katedrale, crkve, kapele, zgrade koje je izgradila Crkva, uništiti knjižnice u kojima se čuvaju toliki kodeksi, inkunabule, lekcionari i sve knjige u kojima ima samo spomen Krista, jer to može povrijediti onoga tko u toj knjižnici želi čitati samo neki strip. To sve Europa mora učiniti zato što ako se odriče Krista, onda to znači da su svi ti prije jako zabludjeli i bili su opčarani nekim kršćanstvom koji je samo utopija za narod ili utopija naroda.

Ali kada bi se Europa odrekla kršćanstva, što bi onda ostalo od europske glazbene baštine, od europske umjetnosti, od europske znanosti, od europskog pjesništva, književnosti i filozofije? Što bi ostalo od europske zastave s dvanaest zvijezda koje simboliziraju Blaženu Djevicu Mariju? Što bi uopće ostalo od Europe u svakom pogledu?

Tko bi tako nešto htio učiniti taj bi istovremeno htio rastaviti sve ono što je u Europi sastavio Bog i povijest, koja je prst Božji u svijetu. Taj bi morao izmisliti novi jezik, morao bi ponovno početi hodati, morao bi krenuti od Hušnjakove spilje, jer mu vjerojatno ne bi odgovarali ni običaji starih Rimljana i Grka, te bi morao nanovo graditi čitavu europsku kulturu i europski život.

Što se više istražuje europska povijest biva najjasnije da je kršćanstvo sraslo u svim porama društva koliko god to sekularno ili ideologizirano društvo odbacivalo. Zbog toga je neminovno da ako se Europa nadalje bude odricala Krista, ta Europa izgrađena na Kristu, sva europska kultura, sve što Europu čini Europom, će propasti. Sve što mi zovemo Europom otišlo bi u komade, prah i pepeo.