Graditi život na čvrstom temelju - Stijeni Boga živoga

Stoga mi je današnji adventski zadatak po evanđelju odlučiti graditi život na čvrstom temelju – na jasnoj i odlučnoj spremnosti mijenjati ono što mi život čini svjetovnim, a manje Božjim.
Autor: vlč. Krunoslav Pačalat/Laudato/I.D. Photo: shutterstock četvrtak, 05. prosinca 2019. u 10:59

PRVO ČITANJE: Iz 26, 1-6: Nek uđe narod pravedni koji čuva vjernost!

Čitanje Knjige proroka Izaije

U onaj dan, pjevat će se ova pjesma u zemlji Judinoj: „Tvrd grad mi imamo: za obranu nam On podiže zidove i predziđa. Otvorite vrata! Nek uđe narod pravedni koji čuva vjernost, čiji je značaj čvrst, koji čuva mir jer se u te uzda. Uzdajte se u Gospodina dovijeka, jer Gospodin je Stijena vječna; on obara one koji obitavahu visoko, razvaljuje tvrđu visoku, ruši u prah, sravnjuje sa zemljom, te je gaze noge, noge ubogih i koraci nevoljnih.“ Riječ Gospodnja.

PSALAM 118, 1.8-9.19-21. 25-27a: Blagoslovljen koji dolazi u Ime Gospodnje!

Zahvaljujte Gospodinu, jer je dobar,
jer je vječna ljubav njegova!
Bolje se uteći Gospodinu,
nego se uzdat u čovjeka.
Bolje se uteći Gospodinu,
nego se uzdat u mogućnike.

Otvorite mi širom vrata pravde:
ući ću, Gospodinu zahvaliti!
»Ovo su vrata Gospodnja, na njih ulaze pravedni!«
Zahvalit ću ti što si me uslišio
i moj postao spasitelj.

Gospodine, spasenje nam daj!
Gospodine, sreću nam daj!
Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!
Blagoslivljamo vas iz Doma Gospodnjeg!
Bog je Gospodin
on nas obasjava!

EVANĐELJE: Mt 7, 21.24-27: U kraljevstvo će nebesko ući onaj koji vrši volju Očevu.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvrši ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruše se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer — utemeljena je na stijeni. Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika.“
Riječ Gospodnja.

RAZMATRANJE

Dragi ljudi Duha Božjega. Korak po korak i dolazimo do svetkovine svetog zaštitnika, velikog Franje Ksaverskog, isusovca i misionara, apostola Dalekoga Istoka. Ponukan primjernim životom sv. Ignacija Loyole, potresen majčinom i sestrinom smrću, opredijelio se za život posvećen Kristu Gospodinu, zavjetovao se na siromaštvo i čistoću i obavio velike duhovne vježbe. Loyolin učenik i sljedbenik. Razbolio se na plućima i preminuo na današnji dan, 3. prosinca 1552, na otoku San Tchao (Shangchuan), 14 kilometara od južne kineske obale, čekajući brod za kopno. Po svojoj teološkoj izobrazbi, duhovnosti i organizacijskim sposobnostima ubraja se među najveće misionare, kao uzor i primjer kršćanskog navještanja novijeg razdoblja. Prvi je katolički misionar u modernom smislu, usput papin legat i isusovački provincijal. Njegova pisma su puna žara i poticaja za nove misionare i apostole. Propovijedao je na ulicama i cestama, njegovao bolesnike i nemoćnike, liječio gubavce, objedovao s lovcima na glave. Njegovo zvono odjekivalo je u selima i gradovima, a na poseban, primjeren način obraćao se djeci. Nisu ga smetale ni strašne vrućine ni ubitačne hladnoće, a pješice je prelazio tisuće kilometara. Prorok i čudotvorac, stišavao je oluje i ozdravljao neizlječive. Unatoč teškoćama s domorodačkim jezicima znao je obratiti i čitava naselja. Ta naselja i krajevi u kojima je djelovao, ostali su odani vjeri katoličkoj do dana današnjega. Da li bih želio da i moj život ima takvu biografiju? Treba i danas čuti što nam govore čitanja, koja uzimamo od današnjega dana u došašću.

Čovjek se Staroga zavjeta rado i često izražavao u pjesmama. Pjesme su resile sva područja njegova života. Najviše je bilo vjerskih i liturgijskih, o čemu najbolje svjedoči psalterij od 150 pjesama – Psalama. Današnji je odlomak iz prvog čitanja pjesma uzeta iz Knjige proroka Izaije. Njome se izražava zahvalnost, pouzdanje i radost zbog pobjede. Država je dugo vremena bila pod vlašću velikog grada (Babilona), stanovništvo je stradalo i doživjelo mnoga poniženja. Sada je taj veliki grad poražen i srušen. Prorok vidi u tome Božje djelo. On kaže da je stanovnike tog ohola grada ponizio Svemogući. Zato je sada utoliko tvrđi grad židovski. Stijena na kojoj počiva je sam Gospodin. Stanovnici se uzdaju u Gospodina i žive u miru, pravednosti i vjernosti. Zidovi tog grada su čvrsti, a vrata otvorena svakome tko ima miroljubive nakane. Nije li Marija, kad je za vrijeme svog posjeta Elizabeti zapjevala da će Gospodin baciti s prijestolja moćne a uzvisiti odbačene, bila nadahnuta upravo tom Izaijinom pjesmom?

Lijepi nam se zadatak nameće za ovaj adventski dan iz današnjeg prvog čitanja: želimo li da nam život postane čvrsta i sigurna građevina u kojoj stoluje mir, pravednost i vjernost, treba ga nazidati na StijenuBoga živoga. To znači ostaviti se svoje umišljenosti, oholosti i bahatosti iz koje proizlazi stav da je sve u mojim rukama i da sve mogu sam svojom pameću i znanjem ili pak talentima i sposobnostima... prihvatiti se poniznosti kroz koju ću lakše razabrati da moj život može egzistirati uspješno i kvalitetno samo ako je moje kormilarenje pod poslušnošću Duhu Svetomu. Želim danas dopustiti Bogu da sruši moj Babilon zbog kojega su mnogi oko mene ponižavani, ugroženi, vrijeđani, gaženi... ili nešto slično.

Današnjim odlomkom Isus završava svoj govor na gori. Dugo nam je govorio i mnogo toga rekao, te nas na kraju pozvao na djelovanje. Prije svega na djelovanje po riječima koje je netom bio izgovorio. Nabrojio je osam blaženstava, govorio je o zakonima, o srdžbi, o preljubu, o vjernosti u braku, o osveti, o milosti, o postu, , o molitvi, o zgrtanju blaga, o pouzdanju u Božju providnost, o zabrinutosti, o uskim i širokim vratima, o stablu i plodovima, o lažnim prorocima... Slušatelji bi trebali sve te pouke zapamtiti, najozbiljnije ih shvatiti i ponašati se u skladu s njima. Isusova riječ je sjeme koja treba pasti na plodnu zemlju te donijeti obilan rod – ako ne stostruki, a ono barem tridesetrostruki. Ukoliko bismo Isusa samo slušali, a ne bismo se najozbiljnije pridržavali njegovih riječi, značilo bi to graditi kuću na pijesku. Prijeći s riječi na djela nije baš sasvim lako i jednostavno. To zahtjeva takav napor da ga nije u stanju svako podnijeti, a pogotovo ne onaj koji ne želi promjenu. Naročito to vrijedi za naše mlade naraštaje, ali ni starijima često nije privlačna promjena. Zato pokušajmo zavoljeti promjenu koju nadolazeći Isus želi u nama učiniti ovoga došašća.

Stoga mi je današnji adventski zadatak po evanđelju odlučiti graditi život na čvrstom temeljuna jasnoj i odlučnoj spremnosti mijenjati ono što mi život čini svjetovnim, a manje Božjim. Što je to u mom životu previše svjetovno što mi život stavlja na temelje od pijeska – treba to imenovati i pobrojiti – potom odlučiti iskorijeniti, da ne bi samo ustima bio Božji, a djela ko u pogana. Amen.

MOLITVA
 
Gospodine, kako je dobro  kod Tebe biti skriven. Ti me braniš od svakog zla. Ti me  prosvjetljuješ  u tami ovoga života, da bi mogao ići ispravnim putem. Ti mene  ohrabruješ  u svakoj situaciji da se ničega ne bojim. Ti si moja snaga u svim poteškoćama života,  u bolesti, u starosti i na času smrti. Tko može imati takovo utočište osim mene u Tebi. Ostani sa mnom Gospodine i ne dopusti da moj život ruši svaka pa i najmanja bura i oluja. Sv. Franjo Ksaverski, moli za nas. Amen.