Papin nedjeljni Angelus

Papa je istaknuo da nam je voda koja daje život vječni ubrizgana u srce na dan krštenja; te da nas je tada Bog preobrazio i ispunio svojom milošću.
Autor: radiovaticana.va/Laudato/D.T. Photo: radiovaticana.va/Laudato ponedjeljak, 20. ožujka 2017. u 08:47

Papa je i ove nedjelje održao tradicionalni Angelus. U svojoj poruci prvo se osvrnuo na današnje evanđelje koje govori o Isusovu prolasku kroz Samariju, te dijalogu Isusa i žene koja je došla zahvatiti vodu na  zdenac, dok su učenici  otišli u obližnje mjesto u nabavu hrane.

- Otići na zdenac i zahvatiti vode je napor i gnjavaža; bilo bi lijepo imati na raspolaganju neko tiho vrelo! Ali Isus govori o nekoj drugoj vodi. Kada žena shvati da je čovjek s kojim razgovara prorok, povjerava mu vlastiti život i postavlja mu vjerska pitanja. Njezinu žeđ za ljubavlju i puninom života nisu zadovoljili ni petorica muževa koje je imala, štoviše, iskusila je razočaranja i prijevare, zbog toga žena ostaje dirnuta velikim poštovanjem koje Isus ima za nju i kada on govori o pravoj vjeri, kao odnosu s Bogom Ocem ''u duhu i istini'', tada ona intuitivno shvaća da bi taj čovjek mogao biti Mesija te Isus, što je vrlo rijetko, to potvrđuje – navodi Sveti Otac.

Papa je istaknuo da nam je voda koja daje život vječni ubrizgana u srce na dan Krštenja; te da nas je tada Bog preobrazio i ispunio svojom milošću.

- Isus nam govori kao i Samarijanki. Dakako, mi ga poznajemo, ali možda ga još nismo osobno susreli i nismo ga prepoznali kao svoga Spasitelja. Ovo vrijeme korizme je dobra prigoda da mu se približimo, da ga susretnemo u molitvi i u dijalogu od srca k srcu; prigoda da ugledamo njegovo lice u licu brata ili sestre koji trpe. Tako možemo obnoviti u sebi krsnu milost, utažiti žeđ na izvoru Božje riječi i njegova Svetoga Duha; te tako otkriti radost biti umjetnicima pomirenja i sredstvima mira, u svakodnevnom životu. Neka nam Djevica Marija pomogne da trajno zahvaćamo milost koja izvire iz Stijene Krista Spasitelja, kako bismo mogli s uvjerenjem ispovijedati svoju vjeru i s radošću naviještati čudesa ljubavi Boga milosrdnoga izvora svakoga dobra – kazao je Papa.

U nastavku Angelusa Papa je iskazao brigu za Peruanski narod, teško pogođenom velikim poplavama. Prisjetio se jučer održane beatifikacije Josef Mayr-Nusser, otac obitelji i član Katoličke akcije, mučenik koji je, radi vjernosti Evanđelju, odbio pristati uz nacizam.

- Zbog svoje moralne i duhovne inteligencije, postao je modelom za vjernike laike, posebno za očeve, kojih se danas s ljubavlju sjećamo, iako se liturgijski, svetkovina svetog Josipa, ove godine slavi sutra. Sve očeve pozdravimo velikim aplauzom – istaknuo je.

Na samom kraju Angelusa, Papa je pozdravio brojne skupine hodočasnika iz Rima, Viterba, Bolgarea, San Benedetto Po, kao i studente iz Tarchiarola, posebno neokatekumenske zajednice iz Angole i Litve, kao i odgovorne iz zajednice Sv.Egidija iz Afrike i Latinske Amerike.

Svim prisutnim poželio je ugodnu nedjelju i napomenu da ne zaboravu moliti za svoga Papu.