Fritule s bundevom

U ritmu jeseni koja nas ove godine časti neobično lijepim i sunčanim danima, te obiljem plodova, posebice bundeva, nastadoše i ove fritule s bundevom.
Autor: recipeci.com Photo: recipeci.com petak, 16. studenog 2018. u 09:35
SASTOJCI:
 
  •     450 g bundeve
  •     450 g brašna
  •     3 jaja
  •     1 prašak za pecivo
  •     2 žlice šećera
  •     sok jedne naranče
  •     0.5 dl rakije (kruškovača)
    I još: šećer za uvaljavanje, suncokretovo ulje za prženje

U smjesu za fritule možete dodati i ribanu koricu naranče ili limuna za ljepšu aromu. Cimet je također opcionalan.
 
PRIPREMA:
 
1. Bundevu očistiti i narezati na kockice. Premjestiti u manju posudicu, zaliti sokom naranče, posipati šećerom pa uz povremeno miješanje pirjati na slaboj vatrici sve dok bundeva ne omekša. Dodavanje vode nije potrebno jer će bundeva polaganim pirjanjem pustiti malo svog soka. Kada bundeva potpuno omekša treba je propasirati u pire i malo prohladiti.
 
2. U drugoj posudi izraditi pjenjačom jaja, dodati rakiju, propasiranu bundevu i brašno. Sve skupa dobro izraditi da bude glatka masa. Ako je pregusto (a to može ovisiti o vrsti bundeve) dodajte žlicu-dvije kiselog vrhnja ili jogurta.
 
3. U manjoj posudi zagrijati veću količinu ulja. Uzimati žlicom tijesto i spuštati u vrelo ulje uz pomoć druge žlice. Neka vam se u isto vrijeme prži najviše 7-8 fritula. Tako će imati dovoljno mjesta da se prilikom prženja same okrenu na drugu nepečenu stranu.
 
4. Kada lijepo porumene izvaditi ih šupljom žlicom kratko na papirni ubrus, a odmah potom ih uvaljati u kristal šećer.
 
Dobar tek!