[DANAS] Predstavljanje knjige i filma 'Oteto djetinjstvo'

Svjedočanstvo ramskih dječaka i djevojčica koji su u ratnoj oluji 1942. i 1943. godine kao djeca bili prinuđeni napustiti rodni dom te su odvedeni u Zagreb i okolicu.
Autor: biskupija-sisak.hr/Laudato/J.B. Photo: screenshot srijeda, 08. svibnja 2019. u 09:16

Predstavljanje dokumentarnog filma i knjige 'Oteto djetinjstvo' vlč. Pavla Crnca održat će se u srijedu 8. svibnja u sisačkom Velikom Kaptolu s početkom u 19:30 sati.  Film i knjiga donose vrijedno i originalno svjedočanstvo koje od zaborava trga potresne priče više stotina ramskih dječaka i djevojčica koji su u ratnoj oluji 1942. i 1943. godine kao djeca bili prinuđeni napustiti rodni dom te su odvedeni u Zagreb i okolicu.

Mnogi od njih vratili su se poslije II. svjetskog rata svojim domovima, a znatan dio njih ostao je u domovima kod novih obitelji po kontinentalnoj Hrvatskoj. Mnogi su zadržali svoj identitet, mnogima se, jer su bili premali da znaju tko su i odakle su, izgubilo ime i prezime te su ih dobili po posvojiteljima.

Kako su rasli, što su proživljavali i kakvo je njihovo sjećanje, saznaje se iz živog i potresnog svjedočenja u filmu 'Oteto djetinjstvo' tada djece, a danas, nakon više od sedamdeset godina, već staraca i starica.

Knjigu i film sisačkoj publici će predstaviti predsjednik Ramske zajednice u Zagrebu Mato Fofić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini Dragutin Pasarić i autor.