Zaključeno 58. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije

Proglašenje godine Nikole Tavelića uoči 50. obljetnice njegove kanonizacije, djelovanje Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, pastoral mladih u Hrvatskoj na temelju zaključaka o prošlogodišnjoj ''Sinodi o mladima'', neke su od tema o kojima se raspravljalo na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije od 14. do 16. svibnja.
Autor: Laudato/P.S. Photo: Laudato četvrtak, 16. svibnja 2019. u 15:43

Na konferenciji za novinare mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski i mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, iznijeli su nekoliko važnih zaključaka proljetnog zasjedanja HBK.

Među zaključcima je mons. Rogić iznio kako se od 14. studenog planira, uoči 50. obljetnice kanonizacije prvog hrvatskog sveca, proglasiti godina Nikole Tavelića u šibenskoj biskupiji, ali i na poseban način obilježiti tu obljetnicu na razini cijele domovine.

Mons. Đuro Hranić, ujedno i predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju, objasnio je kako se na zasjedanju raspravljalo i o djelovanju Centra socijalnog nauka Crkve, čiji je predstojnik prof. dr. sc. Stjepan Baloban.

Između ostalog, mons. Hranić naglasio je važnost neprestanog traženja nadahnuća u socijalnom nauku Crkve u evangelizaciji i služenju Crkvi. Istaknuo je potrebu stvaranja snažnijeg osjećaja za čovjeka i pružanja odgovora na sve složeniju društvenu stvarnost.

Mons. Josip Mrzljak izvjestio je i o radu Hrvatskoga Caritasa, za kojeg tvrdi da neprestano raste i kojemu je cilj daljnje jačanje na razini biskupija i njezinih župa.