Laudato TV na 20. SACROEXPO u Poljskoj

Tradicionalni međunarodni sajam Sacroexpo ove se godine održao od 10. do 12. lipnja, u izložbenom prostoru Targie Kielce u poljskom Kielceu.
Autor: Laudato/M.P. Photo: Laudato nedjelja, 16. lipnja 2019. u 07:57

Između 305 izlagača, ove su godine na sajmu po prvi puta predstavnici EWTN-a Poljska, a priliku za sudjelovanje imali su i njihovi partneri i suradnici: Laudato TV te podružnice EWTN-a u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Mađarskoj.

Organizatori su prepoznali podružnicu globalne mreže EWTN-a u Poljskoj kao medij koji pronosi sakralnu i kulturnu baštinu njihove zemlje diljem svijeta. Njihova povezanost s drugim katoličkim televizijama doprinosi tom cilju, a predstavlja i sam Sacroexpo šire od Poljske u kojoj se održava. Organizatori također ističu dobru povezanost i suradnju s Hrvatskom i još jednom ističu poziv na suradnju u svim narednim sajmovima.

Sacroexpo najveći je europski sajam sakralne umjetnosti, crkvenog graditeljstva i opreme. Na površini velikoj gotovo 5500 m2, ove su godine izlagali sudionici iz Poljske, Italije, Ukrajine, Španjolske, Njemačke, Slovenije, SAD-a, Grčke, Slovačke, Portugala i Hrvatske. Sajam kroz tri dana posjeti više od 5000 ljudi.

Posjetitelji na sajmu mogu pronaći bogatu ponudu proizvoda namijenjenih crkvama, upoznati se s najnovijim trendovima u sakralnoj umjetnosti te novim tehnologijama u crkvenom graditeljstvu i restauraciji. Najveći dio obuhvaća liturgijsko ruho i posuđe. Također, sajam uključuje niz popratnih događaja uz sudjelovanje najistaknutijih predstavnika s područja kulture i umjetnosti.  

U sklopu sajma Papinsko vijeće za kulturu dodjeljuje nagradu 'Per Artem ad Deum Medal' umjetnicima i istaknutim intelektualcima za njihov značajan doprinos u razvoju umjetnosti.