Objavljen radni dokument koji propituje mogućnost ređenja oženjenih muškaraca u Amazoniji

Radni dokument koji bi mogao promijeniti praksu ređenja u Crkvi objavljen je u ponedjeljak kao priprema za biskupsku sinodu u listopadu ove godine.
Autor: Laudato/D.R. Photo: wikimedia.org utorak, 18. lipnja 2019. u 16:24

Najveću pozornost dokument plijeni zbog propitivanja pitanja ređenja oženjenih muškaraca u zabačenim krajevima, opisanog u 129. paragrafu:

Ističući da je celibat dar Crkvi, tražimo da se, za udaljenije krajeve regije, ispita mogućnost svećeničkog ređenja starijih muškaraca, po mogućnosti pripadnika autohtonog stanovništva, poštovanog i prihvaćenog od strane njihove zajednice, iako možda već imaju uspostavljenu i stabilnu obitelj, kako bi osigurala sakramente koji prate i podržavaju kršćanski život.

Glede tog pitanja, spomenimo da je do sada praksa ređenja oženjenih muškaraca bila zabranjena u rimokatoličkoj Crkvi.

U samom središtu dokumenta jest vapaj Crkve amazonskog područja koje je ugroženo razaranjem, uništavanjem okoliša, kršenjem ljudskih prava te manjkom svećenika. Područje pogođeno velikim siromaštvom očekuje od Crkve da bude saveznica u rješavanju problema kako bi punina Kristova života mogla zahvatiti sve koji traže istinsko ispunjenje i ljudsko dostojanstvo u svom životu, stoji u dokumentu.

Teme dokumenta također su: ekumenizam, dušobrižništvo, uloge i službe laika u Crkvi s naglaskom na žene, inkulturacija i slično.

Podsjetimo, u siječnju 2018. godine papa Franjo posjetio je Peru gdje se, između ostaloga, raspravljalo o donošenju konkretnog rješenja za područje Amazonije. To se područje prostire na gotovo osam milijuna kvadratnih kilometara te obuhvaća zemlje Brazila, Bolivije, Ekvadora, Francuske Gvajane, Kolumbije, Perua i Venezuele.