Najjača duhovna lekcija Ivana Pavla II - molitva Duhu Svetomu

Jednog dana papa je otkrio da postoji posebna molitva kojom On započinje svaki dan.
Autor: Laudato/K.P. Photo: pixabay.com ponedjeljak, 01. srpnja 2019. u 12:07

Zapravo od djetinjstva Ivan Pavao II. je molio ovu molitvu cijeli život. Mali Karol Wojtyla izgubio je majku u dobi od devet godina. Nakon njezine smrti postao je ministrant. Kako se sjećao, on nije bio najbolji u obavezama. Otac je vjerojatno bio zabrinut i jednom je rekao svom sinu: "Ti nisi dobar ministrant, ne moliš se dovoljno Duhu Svetom, treba mu se moliti." I tada je otac svome sinu pokazao molitvu.

Karol Wojtyla je počeo moliti, a kasnije je kao papa govorio o utjecaju očeve duhovne lekcije na njegov život.

- Nisam je zaboravio. Bila je to važna duhovna lekcija, trajnija i snažnija od svega što sam naučio iz čitanja ili poučavanja, koju sam čuo od oca kako mi govori, još i danas čujem njegov glas. Rezultat ove lekcije iz djetinjstva je moja enciklika o Duhu Svetom - rekao je mnogo godina kasnije kao papa.

Ivan Pavao II potaknuo je mlade na molitvu, svjedočio je o Božjem djelovanju kroz molitvu.

- Kao što je moj otac jednom stavio knjigu u moju ruku i u njoj mi pokazao molitvu za darove Duha Svetoga, danas ja, koga vi također zovete ocem, želim moliti s vama: za dar mudrosti, za dar razuma, za dar znanja, za dar savjeta, za dar jakosti, za dar pobožnosti, što znači sveta vrijednost života, ljudskog dostojanstva, za dar svetosti ljudske duše i tijela, i na kraju za dar Božjeg straha, za koji psalmist kaže da je početak mudrosti, primi od mene molitvu koju me je učio moj otac - i ostani joj vjeran - riječi su svetog pape Ivana Pavla II.

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili. Želja Ivana Pavla bila je da molite Duha Svetoga, da doživite blagoslov u izobilju kako je to on doživljavao.

Molitva:
Duše Sveti, molim te za dar Mudrosti
kako bi bolje upoznavao Tebe i Tvoje Božje savršenstvo,

za dar Razumu
za bolje razumijevanje duha tajne vjere svete,

za dar Jakosti,
da živim po načelima vjere,

za dar Savjeta,
kako bi mogao tražiti savjet za sve u Tebi i uvijek ga mogao nalaziti u Tebi,

za dar Hrabrosti,
da mene nikakav strah niti zemaljska razmatranja ne mogu odvojiti od Tebe,

za dar Pobožnosti,
da uvijek služim, Tvom Veličanstvu ljubavlju djece,

za dar Božjeg straha,
da se bojim grijeha, koji Tebe, Bože, vrijeđa.