Proslava sv. Benedikta u Trebovcu

U kapeli Sv. Benedikta u Trebovcu, svečano je u četvrtak 11. srpnja proslavljen mjesni zaštitnik.
Autor: Mediji Sisačke biskupije/Laudato/L.G. Photo: Mediji Sisačke biskupije petak, 12. srpnja 2019. u 14:27
Misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić, u zajedništvu s dekanom sisačko-katedralnog dekanata vlč. Krešom Bulićem, župnikom župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku vlč. Ivanom Grbešićem i domaćim župnikom vlč. Dražanom Mirčićem.

U homiliji je biskup najprije izrazio čestitku vjernicima na blagdanu sv. Benedikta, njihova zaštitnika te protumačio značenje tog velikog sveca, osnivača reda benediktinaca i zaštitnika Europe. On je, po biskupovom kazivanju, utemeljitelj kršćanske Europe jer je svojim životom i Pravilom reda postavio temelje europske kršćanske kulture. Benediktovo načelo "moli i radi" su poput dva krila bez kojih kršćanin ne može „letjeti“ duhovnim životom niti biti graditelj kršćanske civilizacije i ne smije se isključiti ni jedno ni drugo. Posebno je biskup potaknuo roditelje, djedove i bake da djeci usade ljepotu molitve, učeći ih moliti u obiteljskom zajedništvu. Na kraju je biskup postavio pitanje, kuda to danas ide Europa koja se odriče svojih kršćanskih korijena?

Na slavlju su uz mještane Trebovca sudjelovali i brojni hodočasnici iz Posavskih Brega i Ivanić-Grada te domaći vatrogasci koji su poslije mise sve poslužili prigodnom okrepom.