Papa Franjo: Uvijek imamo vremena dobrom izliječiti zlo

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu Svetoga Petra, Sveti Otac je promišljao o nepoštenom upravitelju iz nedjeljne liturgije.
Autor: vaticannews.va/Laudato/M.P. Photo: Vatican Media nedjelja, 22. rujna 2019. u 17:35

- Glavni lik prispodobe iz evanđelja današnje liturgije je lukav i nepošten upravitelj koji je optužen da je rasipao imovinu svojeg gospodara, te se nalazi pred otkazom (Lk 16, 1-13). U toj teškoj situaciji ne optužuje, ne opravdava se i ne obeshrabruje, nego pronalazi rješenje kako bi si osigurao mirnu budućnost – objasnio je Papa.

Primijetio je kako prije svega pokazuje pronicavost, priznajući vlastita ograničenja: 'Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se!, a potom postupa domišljato, potkradajući posljednji put svojeg gospodara.

- Naime, poziva dužnike i smanjuje im dugove koje imaju prema gospodaru, čineći od njih tako svoje prijatelje, kako bi mu kasnije uzvratili. Isus nam taj primjer sigurno daje ne da bi nas potaknuo na nepoštenost, nego na snalažljivost – rekao je Papa.

U Evanđelju se ističe: 'I pohvali gospodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi', to jest s tom mješavinom domišljatosti i lukavosti koja omogućava nadvladati teške situacije, rekao je papa Franjo.


'Napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore'.

- 'Napravite si prijatelje bogatstvom', je poziv da znamo kako dobra i bogatstvo pretvoriti u odnose, jer ljudi vrijede više od stvari i bogatstva koje posjeduju. Naime, u životu plod ne donosi onaj tko ima mnogo bogatstva, nego tko stvara i održava mnoge veze, odnose i prijateljstva kroz različita bogatstva, to jest kroz različite darove kojima ga je Bog obdario – rekao je Papa.

Istaknuo je pak kako Isus također ukazuje na krajnju svrhu svoga nagovora.

- 'Napravite si prijatelje bogatstvom, kako bi vas primili u vječna prebivališta.' Ako budemo sposobni preobraziti bogatstvo u sredstvo bratstva i solidarnosti, u raju će nas primiti, ne samo Bog, nego i oni s kojima smo bogatstvo dijelili, upravljajući dobro svime onim što je Gospodin stavio u naše ruke – rekao je Papa.

Naglasio je kako nam Isus, suočen s našim nedostacima i pogreškama, jamči da uvijek imamo vremena dobrom izliječiti zlo koje smo učinili.

- Tko je prouzročio suze, neka nekoga učini sretnim i tko je pronevjerio, neka daruje potrebitima. Ako tako činimo, Gospodin će nas pohvaliti, jer smo snalažljivo i mudro postupili, priznajući se Božjim djetetom i riskirajući život radi Kraljevstva nebeskog – zaključio je papa Franjo.  

Nakon podnevne molitve Sveti je Otac podsjetio kako se sljedeće nedjelje obilježava Svjetski dan migranata i izbjeglica.

Sudjelujte u tom slavlju s Trga svetoga Petra, u nedjelju 29. rujna od 10:30, uživo, uz prijenos Laudato TV-a.