Božje pismo

Sve kreće od osnova odgoja, a onda roditelji ili drugi odgajatelji ispravljaju pogreške i trude se odgojiti dobrog i poštenog sina ili kćer.
Autor: Mario Raguž nedjelja, 14. listopada 2012. u 00:00

Svaki bivši učenik dobro se sjeća prvih dana škole. Najprije se učilo pisanje ravnih i kosih crta. Slijedile su valovite i krugovi. Možda nije išlo baš tim redom, ali se tek nakon toga krenulo na pisanje slova. Slično je bilo i s onima koji nisu išli u školu nego na kurs za opismenjavanje. Uvijek se krene od osnova i onda učiš malo po malo. Ako je neka crta ili slovo bilo krivo treba je obrisati i napisati ispravno. Slično je i u odgoju. Sve kreće od osnova, a onda roditelji ili drugi odgajatelji ispravljaju pogreške i trude se odgojiti dobrog i poštenog sina ili kćer.

Narod greška
Uvijek ima loših učenika. Uvijek netko hoće zabušavati. Nije to strašno dok je dijete u školi jer onda šteti samo sebi. Kada taj zabušant odraste onda šteti i ljudima oko sebe. Na nedavnom prosvjedu prosvjetara kojima su ukinuta stečena prava poručeno je kako je to osveta loših učenika. Prosvjednici su vjerojatno u pravu, a vjerojatno su za to sami krivi. Oni su odgajali te svoje loše učenike. Oni su im gledali kroz prste i davali im bolje ocjene nego što zaslužuju. Naučili se političari šlepati u mladosti pa nastavili i kasnije. Političari se ponašaju poput onoga početnika koji piše i briše. Što im se ne sviđa jednostavno obrišu. U ovom se slučaju radi o brisanju dijela prava jedne struke, ali ima još strašnije. Neki drugi političari žele brisati narod. Ovi naši su samo asistentići u tome. Još jače, jer i treba vrištati do nebesa, vrištao je kardinal vrhbosanski Vinko Puljić u svetištu Marija Bistrica na hodočašću vjernika Vrhbosanske i Banjalučke biskupije. Viče iz dubine srca i duše kardinal Puljić: „Nemojte nas izbrisati!“ Nemojte se ponašati kao da su Hrvati u BiH neka greška. Svi bi čini se htjeli da nema Hrvata u BiH. Lako bi se država podijelila na dva dijela. Ali svatko ima pravo na svoj zavičaj i svatko ima pravo voljeti svoje. Političari bi najviše voljeli uzeti gumicu i kao prvašić izbrisati krivu crtu ili riječ imena Hrvat. Kardinal već godinama vrišti i viče.“Nemojte nas precrtati!“ Kada je u tekstu nešto precrtano to izgleda još ružnije nego kada je izbrisano. Izbrisati se može tako dobro da čitatelj ništa ne primijeti. Precrtano se vidi i vidi se nasilje nad tekstom. Takvo nasilje se vidi nad Hrvatima iz BiH. I dok mnogi šute Crkva u BiH vrišti sve jače. Baš vrišti. Možda je nekima ta riječ ružna. Vrišti zato što hrvatski političari iz BiH i Hrvatske dobro ne čuju. Crkva u Hrvatskoj bi također trebala bolje čuti. Pa kad mnogi Hrvatski moćnici, iako srećom ne svi, okreću glavu nije čudno što to čine i drugi. Kardinal Puljić je u pravu kada kaže da pas ima veća prava od čovjeka. Hrvata da ne spominjem.

Pišem pismo
Papir sve trpi. Svako malo netko negdje to kaže. Digla se ovih dana frka oko još jednoga pisma. Objavilo se diljem svijeta i interneta kako se prodaje Božje pismo. Pismo je „osobno i lično“, svojom rukom, napisao slavni fizičar Albert Einstein godinu dana prije smrti. To bi trebalo značiti da je čovjek još bio pri zdravoj pameti jer nije umro drugi dan. „Riječ Bog za mene je samo izraz, produkt ljudske slabosti, biblijska kolekcija poštenih, no ipak primitivnih legendi koje su same po sebi pomalo djetinjaste i nijedno objašnjenje, ma koliko vješto bilo, na bi me moglo uvjeriti u suprotno.“ Ovo je najcitiranija rečenica iz pisma. „Objektivni“ novinari su u naslov stavili: Einstein: „Biblija je skup primitivnih legendi.“ Tko nije s pažnjom pročitao čitav tekst po naslovu bi mogao zaključiti kako Einstein ismijava Bibliju. Problem današnjih „prosperitetnih“ novinara ateista i jest upravo u tome. Nemaju snage ni želje odnositi se s poštovanjem prema suprotnoj strani. A u školi, u kojoj su zabušavali, učilo ih se da se njihov stav ne bi trebao uopće vidjeti u novinarskom izvješću. Iz toga se vidi koliko mnogi današnji veliki novinari zastranjuju u neprofesionalnost. Komentar ili kolumna je drugo. Ja iz originalne Einsteinove rečenice ne čitam ismijavanje. Čitam kako on poštuje one koje cijene Bibliju.
     
Božja tinta je nevidljiva
Ovih je dana bio još jedan zanimljiv „ateist“. Nazivali su ga „ikona ateizma“. Bio je najprviji, najčitaniji i sve naj. I obratio se čovjek. Gospodin se zove dr. Anthony Flew. Svi koje zanima mogu prosurfati. Dotični se doktor Ante, volio suočavati sa vjernicima. Bio je uspješan u tome i napisao mnoge knjige. Onda je jednog dana došlo pitanje: „Gospodine Flew, budući da svi živi organizmi imaju u sebi vrlo složenu informaciju, zapisanu u genima, u čijem je umu nastala ta informacija?. Doktor Flew nije znao odgovor. Ali bio je očito dobar đak i učio je studente: „Treba slijediti činjenice bez obzira na to kamo te one odvedu.“ Gospon Ante, (oprostite na pohrvaćivanju) je odustao od svojih teza i rekao da su sva njegova prijašnja djela pobijeđena. Uvaženi ateisti su doživjeli šok. Nije to bilo godinu dana prije smrti kao kod Einsteina, nego malo više. Doktor Flew je napisao i koju novu knjigu. Ali se onda kaže od strane „objektivnih“ da je malo „pomatušio“ ili „da ga je bacilo na kvasinu“. Te neki ga suradnik manipulirao. Nije bilo mnoštva tekstova kako o Albertovom pismu. Tako to nekako uvijek biva. Zanimljivo je kada netko otpadne od vjere, ali kada se vrati onda se ne voli pisati o tome u javnosti. Ako se piše onda je to s nekakvom prikrivenom gorčinom neovisno je li to običan čovjek ili na primjer predsjednik parlamenta neke zemlje.    

Foto: Veronika Raguž