Željka Šemper - požrtvovna pjesnikinja patnje

Osim o sebi i o vjeri, Željka Šemper progovara i tome na koji način vidi svoje pjesništvo: sebe shvaća kao pticu u kavezu kojoj nije dana sloboda, ali može liječiti pjesmom i osloboditi dušu čitatelja – sve do svojeg zadnjeg aleluja!
Autor: Boris Beck Photo: Privat ponedjeljak, 23. rujna 2013. u 22:58
Šutke me čekaš
na drugoj strani
ponora

Zarobljena rubom
ne mogu do
tebe

Natrag
ne želimTo je pjesma Na rubu hrvatske pjesnikinje Željke Šemper iz zbirke Ecce homo objavljene 2011. u Zagrebu. Željka Šemper rođena je 1968. u Sisku gdje je i maturirala na gimnaziji, a diplomirala je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavljivala je mahom u katoličkim medijima – Glasu Koncila, listu mladih Mi i Maruliću – ali i u Akademijinu Forumu. Dosad su joj tiskane četiri zbirke poezije, a radovi su joj uvršteni i u dvije antologije: Hrvatska uskrsna lirika od Kranjčevića do danas i Krist u hrvatskom pjesništvu.

Poput navedenih stihova, sve su njezine pjesme u zbirci Ecce homo kratke i naoko jednostavne, a pjesnički svijet koji ocrtavaju ima čvrste obrise. Ponajprije, pjesnikinja progovara iz tjeskobe koja je, opetovano iz pjesme u pjesmu, izazvana velikom i neuništivom samoćom. Na tu samoću srca pjesnikinja reagira na dva načina. Jedan je da gleda u prošlost i prisjeća se dragih ljudi, napose oca, te djetinjstva u vječnom proljeću.

Drugi je pogled prema Kristu koji u zbirci nije ni jednom imenovan – što svakako valja shvatiti kao znak velike povezanosti s Isusom: pjesnikinja mu se jednostavno obraća s Ti. U toj prisnosti ona svoju sudbinu identificira s Jobovom, ne pretendirajući istovremeno na Jobovu pravednost; identificira se i s Marijom, boreći se da i sama može reći Neka mi bude; ali najviše se pokušava suobličiti Kristu i njegovoj patnji. Poezija Željke Šemper je poezija križa i trpljenja, a Golgota je za nju prostor u koji i praktično i mistično uranja, tražeći i nalazeći ondje svjetlo koje ispunja život smislom.

Samoća i svjetlo – to su dvije najčešće teme zbirke Ecce homo i dva pola između kojih se pjesnikinja kreće. Osim o sebi i o vjeri, Željka Šemper progovara i tome na koji način vidi svoje pjesništvo: sebe shvaća kao pticu u kavezu kojoj nije dana sloboda, ali može liječiti pjesmom i osloboditi dušu čitatelja – sve do svojeg zadnjeg aleluja!

Željka Šemper svoje je teško životno iskustvo, u kojem je mnogo propatila zbog bolesti i operacija, sažela u vrlo kratak dnevnik svoje duše. No izvan tog dnevnika postoji njezin veliki rad u Centru za odgoj, obrazovanje i osposobljavanje djece i mladeži „Dubrava“ u Zagrebu gdje je zaposlena kao defektolog. U svojoj autorskoj skromnosti uspoređuje se sa siromašnom udovicom koja je u hramsku blagajnu ubacila tek par novčića – ali srce joj je ispunjeno radošću jer je Isus uvidio da je dala sve što ima, ujedinivši patnju i riječ, kao u pjesmi Priznanje:

S ove strane, gdje staze nisu meke,
gdje sunce bez milosti žeže,
a zvijezda noćima nema,
priznajem Kriva sam
Iako, ruke su mi čiste.
U ovom je vremenu i kraju
netko morao teret križa podijeliti.
Da Krist ne ide na Golgotu sam.