Hodočašće u došašće 2013.

Festival duhovne glazbe "Hodočašće u došašće" održava se od godine osnutka Požeške biskupije, a ovogodišnji je festival šesnaesti po redu. "Okupljanjem oko glazbe i pjevanjem unosite dimenziju sklada i duhovnog zajedništva u podijeljeno hrvatsko društvo i pomažete vjernicima uzdizati dušu Bogu.", poručio je biskup Škvorčević.
Autor: Ana Dagelić/Laudato Photo: www.flickr.com nedjelja, 13. listopada 2013. u 15:07

XVI. festival duhovne glazbe mladih "Hodočašće u došašće" održan je u subotu, 7. prosinca u Pakracu. Otvorio ga je požeški biskup Antun Škvorčević euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Uznesenja BDM u zajedništvu sa svećenicima Pakračkoga dekanata na čelu s dekanom Brankom Gelemanovićem. Na početku je domaći župnik Matija Juraković uputio pozdrav biskupu, svećenicima, članovima pjevačkih sastava te brojnim nazočnim vjernicima, među kojima je bio i pakrački gradonačelnik Davor Huška. Župnik je protumačio značenje "Hodočašća u došašće", istaknuvši da se ono počelo održavati u godini osnutka Požeške biskupije te je ovo šesnaesti susret pjevačkih sastava mladih. Zahvalio je svim sudionicima, a napose biskupu za sudjelovanje. 

 

Biskup  Škvorčević je u uvodnoj riječi kazao kako i ove godine rado sudjeluje s mladima na "Hodočašću u došašće" jer pjesma otvara prostore duha i duboko povezuje s Bogom i ljudima te u Pakracu, mjestu mnogih stradanja, ostvaruje ozračje ljepote i podsjeća na velikane duha ovoga grada. Posebno je istaknuo velikana Josipa Pazmana, rođenog u Pakracu prije 150 godina, čija je godišnjica smrti obilježena prije dva dana, a koji je ostavio snažan trag na različitim razinama života svoga hrvatskog naroda. Bio je prvi rektor Zavoda sv. Jeronima u Rimu, dekan Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, rektor Sveučilišta u Zagrebu, pokretač časopisa "Bogoslovska smotra", saborski zastupnik i stradalnik zbog svojih crkvenih i nacionalnih opredjeljenja.

 

Biskup je podsjetio i na časni lik dr. Šretera koji je u vrijeme domovinskog rata odveden u logor Bučje i ondje nestao. Spomenuo je kako je pjevački sastav iz Koprivnice izvrsno otvorio euharistijsko slavlje pjesmom "Maranatha – Dođi, Gospodine Isuse", jer u glazbi kao i u euharistiji nismo mi ti koji nešto proizvodimo, nego se otvaramo daru ljepote, sklada i punine koja dolazi od Boga, te se tako ostvaruje naše hodočašće u došašće. 

U homiliji biskup Antun Škvorčević podsjetio je kako je glazba i pjesma govor duha kojim se izražava poetična dimenzija ljudskog postojanja i svjedoči da čovjek pripada stvarnosti koja nadilazi njegovu ovozemaljsku ukopanost u prolaznost i smrtnost. Rekao je mladima da time što se okupljaju oko glazbe i pjevaju unose u podijeljeno hrvatsko društvo dimenziju sklada i duhovnog zajedništva a u crkvi pomažu vjernicima uzdizati dušu Bogu i davati mu slavu na uzvišen način. Zahvalio im je za to dragocjeno služenje.

Na temelju čitanja iz Knjige Izaije proroka još im je rekao kako se u duhovnoj glazbi približavaju Bogu i on ulazi u njihova mladenačka bića te oni postaju oslobođeni za slušanje i gledanje sebe i stvarnosti oko sebe na Božji dublji način, vrednuju svoje živote u pravom svjetlu i ne daju se sputati pogledima onih koji su zarobljeni mrakom svojih sebičnih polazišta i interesa. Upozorio ih je i na glazbu koja je negativna, ispunjena agresijom, nabojem koji razdire njihovu nutrinu, ne otvara oči, nego ih drži u mraku, dovodi u nesklad. Potaknuo ih je da ustraju na putu ljepote i snage duhovne glazbe te budu dobročinitelji sebi i drugima.

Po završetku euharistijskog slavlja počeo je festival pjesama koje je izvodilo devet glazbenih sastava: "Aletheia" iz Daruvara, "Risus" iz Požege, Stepinčeva mladež iz Koprivnice, "Rim" iz Zagreba, "Vita nova" iz Pakraca, "Black Hats" iz Požege, Ivo Šeparović iz Zagreba, Tajana Šarić iz Dugog Sela te Dalija Grahovac iz Zagreba.