Biskup Štambuk: ''Zagovarajte nas Božji ugodnici''

Poruka hvarskoga biskupa upućena biskupijskom kleru i vjernicima mjesne Crkve na početku ljeta.

stambukslo.jpg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
slobodnadalmacija.hr
Objavljeno:
 
17.06.2017 17:45
- I tek letimični pogled na kalendar u ljetnim danima i mjesecima koji su pred nama govori nam o prisutnosti svetaca u tim (vrućima) danima, te brojni i vrlo značajni blagdani u čast Blažene Djevice, odlična su prilika za 'ulaženje' u njihove živote, pronalaženje pojedinosti koje nama nešto govore. Ti su spomen-dani i blagdani prikladni za naše ljetno osvježenje u duhu i istini, u korisnom zaustavljanju i primanju pouke i poruke, ali je potrebno za sve to imati vremena -, istaknuo je hvarski biskup Slobodan Štambuk u poruci upućenoj biskupijskome kleru i vjernicima mjesne Crkve nas početku ljetnih mjeseci.

Biskup podsjeća kako ljudi, među kojima i svećenici i laici, zatim političari i biskupi te djevojke u svijetu i redovnice, često znaju reći kako nemaju vremena te tako zanemaruju važne trenutke vremena za prikladnu ponudu.

- U ljetnim mjesecima, kad nismo u tolikom intenzitetu zauzeti za pastoral (škola, različiti satovi pouke i slično) – to se (ljetno) vrijeme nameće u svojem zanimljivom ritmu događanja, uz susret s brojnim turistima, barem na našim otocima -.

U nastavku mons. Štambuk ističe kako je ljetno vrijeme prikladno i za liječenje rana, te uz to podsjeća na istaknutije misli nekih autora:

- George Sand bi dometnuo: ''Vrijeme zacjeljuje rane, ukoliko ih ranjenik uporno ne ozljeđuje!'' A stari rimski pjesnik Publije Ovidije: ''Dodaj malo malome, umjereno majušnome – za kratko vrijeme nakupi se velika hrpa!''Lav Nikolajevič Tolstoj pošao je korak dalje: ''Vrijeme ne postoji, postoji samo trenutak, ali u tom trenutku je naš život. Stoga u taj trenutak treba uložiti svu svoju snagu''.

Dodaje kako je važno korisno, pametno i poželjno "upotrebljavati i činiti vrijeme". Uz ljetne dane biskup preporučuje i čitanje knjiga ističući kako se kroz druženje s knjigama čovjek može oplemeniti.

- Neka bi nam ovoga ljeta časovi, sati, dani, tjedni i mjeseci koji će nam biti na raspolaganju, bili obogaćeni 'rudačama' koje će 'oplemeniti' sve što činimo, za što se zalažemo i u što ulažemo sve te vrednote! Sveti Božji ugodnici, koji ispunjate dane našega (životnoga) kalendara, zagovarajte za nas da naučimo i prihvatimo naučeno – da uspijemo dobro iskoristiti ponuđeno vrijeme lipnja, srpnja i kolovoza -, ističe u poruci mjesni biskup.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije