Dozvoljeno slavlje Prve pričesti, krizme bez iznimki

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je župnicima dopis o mogućnosti slavlja Prve pričesti u župama Splitsko-makarske nadbiskupije.

2.jpg
Autor
smn.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Wallpaperflare
Objavljeno:
 
19.05.2020 15:43

U posljednje vrijeme nadbiskup Barišić dobio je više upita o mogućnosti slavlja Prve pričesti u župama mjesne Crkve nakon što su ublažene mjere za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

Stoga je dozvolio je župnicima organizirati slavlja prvih pričesti u župama s obzirom na mogućnosti. Međutim, u svom je dopisu pozvao na oprez jer pandemija još uvijek službeno traje, pa je potrebno držati se određenih mjera opreza.

- Uopće prije odluke o organiziranju slavlja prve pričesti i prve ispovijedi, treba se održati sastanak s roditeljima te dobiti njihov pisani pristanak. Ujedno bi bilo dobro sa svim roditeljima prokomentirati mogućnost organizacije slavlja na otvorenom. U svakom slučaju vas pozivamo da pratite i poštujete mjere koje su ili koje će biti na snazi, bilo one nacionalnog Stožera, bilo dijecezanskog biskupa. Slavlja prvih pričesti se, naravno, mogu slaviti tijekom ljeta ili na jesen, tj. na početku nove školske godine, ovisno o vjeronaučnoj pripravi i prilikama, budući da ne smijemo zaboraviti da primanju sakramenta prve pričesti prethodi i prikladna vjeronaučna pouka - stoji u dopisu Nadbiskupije.

Nadbiskup navodi da župnici mogu odgoditi slavlje za sljedeću godinu ukoliko budu smatrali da u njihovoj župi nije moguće organizirati slavlje prve ispovijedi i pričesti, ne samo zbog poštivanja donesenih mjera, nego i zbog nedovoljne priprave kandidata. Što se tiče slavlja sakramenta krizme, ta se slavlja, kako su odredili biskupi Splitske metropolije, bez iznimke odgađaju za sljedeću godinu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije