Osobe s invaliditetom na prvom dohovno-ljetnom susretu

Naglašena je potreba organiziranja sličnih susreta i u drugim biskupijama!

35.JPG
Autor
biskupija-varazdinska.hr/Laudato/J.B.
Fotograf
biskupija-varazdinska.hr
Objavljeno:
 
12.07.2019 13:09

U Ludbregu je jučer završio prvi duhovno-ljetni susret za osobe s invaliditetom, koji je okupio desetak osoba koje većinom imaju intelektualne teškoće, piše Varaždinska biskupija.

- Sudionici su imali priliku upoznati Krista na sebi primjeren način, ali istovremeno da vide da nisu sami, nego da upravo u Crkvi je njihovo mjesto u središtu - kazao je vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, koje je ujedno i organizator događaja.

Na susretu u ludbreškom Pastoralnom centru sudionici su, kroz prilagođene kateheze, promišljali o sakramentima ispovijedi i euharistije, posjetili su Udrugu za osobe s invaliditetom 'Ludbreško sunce', svaki dan slavili su svetu Misu te, kroz igru, pjesmu i molitvu, gradili zajedništvo.

Plodovi koji su izišli iz susreta su zajedništvo, radost te smijeh i želja sudionika da susret potraje još koji dan. Vlč. Šardi na ideju je došao nakon hodočašća u Lurd s osobama s invaliditetom, gdje je vidio koliko im znači nekoliko dana biti odvojen od svoje okoline i roditelja, te kako su u tom vremenu duhovno rasli. Pozvao je i da se slični susreti organiziraju i u drugim biskupijama, a naglasio je i kako postoji mogućnost da se i za osobe iz drugih biskupija ponovno nešto takvo organizira u Ludbregu.

Uz vlč. Šardija voditeljica ovog duhovnog programa bila je i prof. defektologinja Ivana Peček.

- Ovo je zapravo jedan put da se mladi uključe u život osoba s invaliditetom, da stave ispred sebe drugu osobu i na taj način izgrađuju svoju osobnost i da nauče živjeti s drugima koji su malo 'različiti' od njih - kazala je Peček.

Biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak posljednji dan ovog susreta s okupljenima je proveo u neformalnom druženju. Kazao je kako je ovakav pastoral jako potreban.

- Čovjek ne bi pomislio koliko osoba s invaliditetom zapravo ima u biskupiji, tek ih otkrivamo i okupljamo zajedno. Osamljeni su i u obiteljima, one kao da ih skrivaju. Neka se jave, neka dođu, neka im učine život radosnijim, neka se ne boje pokazati dijete koje možda ima neki hendikep, jer oni imaju određene sposobnosti do kojih mi možda ne možemo doprijeti, a oni mogu doživjeti svoju vjeru na jedan poseban način. Rekao bih da, pomažući njima, najlakše možemo zaslužiti Nebo - poručio je Mrzljak.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije