Papa: potreba za obnovom dostojanstva rada

Papa Benedikt XVI., koji je danas u Anconi predvodio završno euharistijsko slavlje XXV. euharistijskog kongresa Crkve u Italiji, istaknuo je kako samo gospodarstvo nije u stanju organizirati društvo. Potreban je novi model razvoja u čijem će središtu biti osoba, posebno siromasi i bolesnici.

pope.jpg
Papa Benedikt XVI., koji je danas u Anconi predvodio završno euharistijsko slavlje XXV. euharistijskog kongresa Crkve u Italiji, istaknuo je kako samo gospodarstvo nije u stanju organizirati društvo. Potreban je novi model razvoja u čijem će središtu biti osoba, posebno siromasi i bolesnici. Sveti Otac zatražio je da se ljudima vrati dostojanstvo rada, izbjegavajući privremeno zapošljavanje, donosi IKA.
 
Među neizbježnim kršćanskim obvezama Papa vidi i potrebu obnove dostojanstva rada. Vjernici se moraju zauzimati oko stvaranja bratskog društva. Prema njegovu uvjerenju, euharistijska duhovnost je put za uspostavu dostojanstva ljudskog života, a to znači i njegovog rada u usklađivanju s blagdanskim i obiteljskim potrebama. Euharistijska duhovnost pomaže nam zbližavanju i prevladavanju različitih oblika ljudske krhkosti, svjesni da one ne zatamnjuju ljudske vrednote, već traže bliskost, prihvat i pomoć. Iz kruha života crpimo snagu za novu odgojnu sposobnost, koja će biti u stanju svjedočiti temeljne vrednote postojanja, znanja, duhovne i kulturne baštine. Njezina vitalnost osposobit će nas da se uklopimo u grad ljudi spremnih žrtvovati se za obzorje zajedničkog dobra u izgradnji ravnopravnijeg i bratskijeg društva, istaknuo je Benedikt XVI. Na tu se nakanu molilo i u tijeku mise, kako bi Gospodin probudio među građanima i u vladi svijest odgovornosti za zajedničko dobro i za promicanje dostojanstva osobe.
 
Razmišljajući o otajstvu Utjelovljenja, Sveti Otac upro je svoj pogled i na marijansko svetište Loreto, u kojem se nalazi kućica Svete obitelji iz Nazareta, koja se neko vrijeme prema predaji čuvala i na Trsatu, te povjerio Mariji grad i biskupiju Anconu, pokrajinu Marche i cijelu Italiju kako bi u talijanskom narodu očuvala živu vjeru u Euharistijsko otajstvo, kojim uskrsli Krist, izvor nade i utjehe za svakidašnji život, posebno u teškim trenucima, biva svakodnevno nazočan u svim gradovima i selima diljem zemlje.
 
Prije završetka mise i podnevne molitve Anđeo Gospodnji Sveti Otac u kratkom je nagovoru podsjetio na tragične događaje koji su prije deset godina obilježili povijest Sjedinjenih Američkih Država i cijeloga svijeta. Preporučujući Gospodinu života žrtve ondašnjih atentata i njihovu rodbinu, pozivam odgovorne i sve ljude dobre volje da ne rješavaju probleme nasiljem, da ne podlegnu napasti mržnje i da djeluju u društvu nadahnjujući se na načelima solidarnosti, pravednosti i mira.
 
Izvor: IKA
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!