Hrvatski katolički skauti

Hrvatski katolički skauti

Gosti večerašnjeg 'Izdvojenog' bili su: Mate Mrša, predsjednik Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije; Anja Krmpotić, voditeljica volontera i programa u organizaciji besplatnog ljetovanja i Paolo Santini, koordinator za razvoj skautizma Zagrebačke nadbiskupije.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
15.04.2021 20:56

Večeras smo u emisiji 'Izdvojeno' upoznali hrvatske katoličke skaute! Kako su organizirani, po kojim metodama rade, što nude djeci i mladima? Na ta i mnoga druga pitanja odgovorili su: Mate Mrša, predsjednik Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije; Anja Krmpotić, voditeljica volontera i programa u organizaciji besplatnog ljetovanja i Paolo Santini, koordinator za razvoj skautizma Zagrebačke nadbiskupije.

Mate Mrša gostovao je u prvom dijelu emisije. Na početku je, kroz kratak povijesni presjek, predstavio skaute te je objasnio kako su i kada skauti nastali. Zatim je ispričao kako su se skauti pojavili u Hrvatskoj. Zbilo se to na tragu domoljublja i katoličke vjere, potpomognuto neizostavnim pristojnim ponašanjem i dobrim djelovanjem.

– Život nas stavlja u razne situacije iz kojih se moramo izvući te iz kojih moramo nešto naučiti. Cilj je skautizma da u jednom okruženju, u kojem osoba ima mogućnost pogriješiti bez činjenja velike štete, može sebe izraziti kao pojedinca, odnosno jedinku – kazao je Mrša.

Dodao je kako se u skautima teži razvijanju svake pojedine osobe bez stavljanja u određene kalupe. Na taj način svatko može razvijati svoje potencijale i talente. 

– Skauti nastoje mladima pružiti cjelokupni razvoj kako bi u zajednici mogli koristiti sve svoje talente – kazala je Anja Krmpotić, nakon čega se osvrnula i na razne druge djelatnosti skauta.

U nastavku je kazala kako skauti djeci i mladima nastoje pružiti nešto dobro što će im ostati za cijeli život. Jedna od aktivnosti kroz koju skauti nastoje to provoditi jest 'Srebrenica u Rijeci', ljetovanje za mlade.

Paolo Santini uključio se u emisiju telefonskim pozivom. Ispričao nam je kakvo je stanje što se tiče skauta u Zagrebu. Istaknuo je kako su se skauti u Zagrebu osnivali čak dvaput, ali bilo je manjih problema zbog čestog promjena vodstva skauta.

– U ovim ograničenim vremenima radimo dosta toga, iako je samoodrživost veliki problem, kao što je to slučaj i kod mnogih drugih udruga. Ipak, nastojimo da svaki zdrug skauta ima dovoljno novca za svoje projekte – kazao je Paolo Santini.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno