Webinar o ovisnostima mladih

Webinar o ovisnostima mladih

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na webinaru će prvi put predstaviti najnovije pokazatelje i trendove konzumacije sredstava ovisnosti kod mladih.

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
16.11.2020 10:18

 

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u utorak 17. 11. s početkom u 11 sati održat će se webinar na kojem će se predstaviti rezultati Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (ESPAD 2019.) te stanja i trendova zlouporabe droga. 

Je li Hrvatska u rangu zemalja s visokom prevalencijom uporabe sredstava ovisnosti kod adolescenata? Kada počinje eksperimentiranje s drogama? Što kažu učenici: koliko su im sredstva ovisnosti dostupna? Treba li nas brinuti razina raširenosti pušenja i pijenja među učenicima? Koliko je rašireno korištenje marihuane (kanabisa)? Koliki su izazov nove psihoaktivne droge? Kakvi su trendovi zlouporabe i kriminaliteta droga u Republici Hrvatskoj u odnosu na Europsku uniju?

Na ta i niz drugih pitanja odgovor će dati članovi ESPAD istraživačkog tima za Hrvatsku 2019., zatim stručnjaci u području praćenja stanja i trendova zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te stručnjaci iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na webinaru će prvi put predstaviti najnovije pokazatelje i trendove konzumacije sredstava ovisnosti kod mladih iz Europskog istraživanja o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima 2019. (eng. The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs,  ESPAD 2019.) s osvrtom na nacionalne rezultate. ESPAD je međunarodno istraživanje koje se od 1995. godine svake četiri godine provodi među učenicima u dobi od 15 do 16 godina u zemljama Europe, uključujući Hrvatsku. Istraživanje ESPAD-a provedeno 2019. godine sedmi je val istraživanja. 

Uz navedeno, na webinaru će se predstaviti i usporedba stanja problematike droga u Republici Hrvatskoj u odnosu na Europsku uniju, a Ministarstvo unutarnjih poslova predstavit će podatke o stanju i trendovima zlouporabe droga te suzbijanju kriminaliteta droga u Republici Hrvatskoj.

Webinar možete pratiti na ovoj poveznici:
https://app.livewebinar.com/294-210-675/a885bd16efa3de3a982873db0f189162 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja