Obitelj koja je spasila 3.000 života

Jedna obitelj odlučila je odazvati se pozivu pape Franje te su financirali prvi privatni brod na svijetu namijenjen pomaganju i spašavanju izbjeglica na Sredozemnom moru.
Autor: Laudato/BBC Photo: bbc.co.uk srijeda, 12. studenog 2014. u 09:37

Prošlog ljeta Regina i Chris Catrambone plovili su na jahti po Mediteranu kad su u moru vidjeli jaknu kako pluta.
„Pitali smo kapetana broda o čemu se radi, na što se njegovo lice smračilo te je samo rekao da osoba čija je jakna više nije s nama“, rekla je Regina. Tada su postali svjesni brojnih izbjeglica koji pokušavaju prijeći Mediteran kako bi došli do Europe. Tisuće ih u tome ne uspiju.

Regina kaže da je za njih odlučujući trenutak bio poziv Svetoga Oca Franje svim poduzetnicima da pomognu onima u potrebi.

„Pogledali smo se i rekli 'idemo nešto učiniti'. Tada je nastala ideja da kupimo brod i pomognemo ljudima koji svakoga dana umiru u Mediteranu“, rekla je Regina.

Posegnuli su u vlastiti džep i kupili dobro opremljen brod Phoenix, usidren u Malti gdje žive. Projekt su nazvali „Migrant Offshore Aid Station (MOAS)“.

Iako većina brodova kreće na plovidbu krštenjem bocom pjenušca, Phoenix je svoje putovanje započeo svetom misom i blagoslovom. Svaki član posade dobio je bočicu blagoslovljene vode iz Lourdesa, dok je brod dobio zlatno raspelo.

„Misa je za nas bila jako važna jer smo željeli da posada dobije duhovnu potporu prije isplovljavanja jer će tjednima biti na moru i bit će im potrebna Božja pomoć“, ispričala je Regina.

Kada Phoenix naiđe na plovilo s izbjeglicama u međunarodnim vodama, posada javlja najbližim vlastima te se čeka njihov odgovor. Za to vrijeme, ljudima mogu podijeliti hranu vodu, prsluke za spašavanje i ponuditi liječničku pomoć.

„U slučaju potrebe, možemo i primiti ljude na brod, dok ih ne prezumu Malta ili Italija“, objasila je Regina.

„Dosad smo pomogli spasiti oko 3.000 ljudi, koji bi se vjerojatno utopili. Šokira me koliko izbjeglica bude utrpano u jedno plovilo. Neki budu smješteni ispod palube gdje se vrlo lako mogu utopiti ili ugušiti. Niste svjesni koliko je to užasno putovanje dok to ne vidite“, rekao je Christopher.

„Sjećam se jednog Palestinca koji je prodao svu svoju imovinu za jedva 15.000 dolara kako bi platio put, zatim su tu bili djed i baka iz Sirije koji su u sumrak svojih života bježali iz Aleppa. Teško je shvatiti očaj koji natjera cijele obitelji na tako opasno putovanje. A opet, na neki način oni su sretnici jer su si mogli priuštiti odlazak. Mnogi od njih su učitelji, inženjeri, odvjetnici“, opisao je Christopher.

Reginu najviše dirnu djeca. „Dobili smo iz donacija dosta igračaka. Osmijeh na licima djece kada dobiju igračku je neprocjenjiv. Djeca zapravo nisu svjesna što se događa. Lijepo je vidjeti trogodišnjaka kako se veseli i igra na brodu, dok je okružen odraslima koji su posve svjesni situacije.“

Ove je godine broj izbjeglica preko Mediterana dosegao rekordnih 165.000, a najmanje 2.200 njih poginulo je između srpnja i rujna, prema UN-ovim podacima.

Obitelj Catrambone dosad je u projekt spašavanja na moru uložila dva milijna eura vlastitog novca te se nadaju da će ih i drugi financijski poduprijeti.
 

Da biste komentirali, prijavite se.