Radost redovničkog zajedništva

Osvrt fra Mate Bašića na „Nacionalni susret redovnika, redovnica i Bogu posvećenih osoba“.
Autor: fra Mate Bašić/Laudato Photo: fr. Ivan Dominik Iličić ponedjeljak, 16. ožujka 2015. u 10:34

„Nakon nacionalnog susreta redovnika u Mariji Bistrici mogu iskreno posvjedočiti da sam sretan što sam redovnik. Radostan sam jer me Bog pozvao. Radostan sam što s tolikom braćom i sestrama mogu dijeliti sve radosti i nade, sve žalosti i tjeskobe. Radostan sam što s tolikim ljudima mogu nekada i trpjeti. Radostan sam što mogu biti dio toga zajedništva koje nekada nalikuje teretu i križu, ali koje na kraju u sebi nosi slatke čavle koji su svojevrsni predokus raja ili predvorje nebeske slave što može podsjetiti na čistilište, ali to je ono čistilište u zajednici vjernika. Danas sam osjetio ljepotu toga zajedništva u kojem jedva čekaš da zagrliš neke ljude, u kojem se moliš da prigrliš druge ljude, u kojem tražiš milost da oprostiš i tražiš od drugih oproštenje po kojem na kraju iskreno i čisto možeš slaviti Sveta Otajstva Euharistije u kojoj sve te ljude po Tijelu Kristovu Duh sveti sabire u jedno.

Današnje okupljanje je bilo poput teologije sabiranja i privlačenja unutar tolikog mnoštva redovnica i redovnika te drugih Bogu posvećenih osoba, ali to je bila teologija sabiranja i privlačenja u Kristu po Duhu Svetomu. Kada bolje sagledam, kao da nas je sve Krist uzdignut sa zemlje sada privukao k sebi. Kao da smo po tom zajedništvu postali uglavljeni u samome Kristu i na kraju u tom Kristu koji je Omega postali dio te točke koja i jest sam Krist Gospodin. Znam da ovo može zvučati zbunjujuće, ali želim posvjedočiti nešto što unutar sebe osjećam nakon susreta s tolikom braćom i sestrama.

I na kraju, ako zbog tih ljudi moram i trpjeti, rado ću to činiti. Kada i od njih samih budem proganjan, rado ću i to prihvatiti. Ako budem odbačen, i to ću nositi jer to je zajednica koju mi je samo Bog dao i to su braća i sestre koju baš meni grešniku 'višnji Bog je do', a Bog ipak zna što je najbolje za mene. Dao Bog da i ja u svakoj sestri i bratu promatram sam dar Božji, dar za moju osobu, za moju izgradnju, za moje posvećenje, strpljenje, uzdržljivost, poniznost, i sve druge kreposti kako bih na kraju i ja mogao po svojoj braći umrijeti sebi i kliktati da ne živim više ja nego živi Krist u meni.“

 

Da biste komentirali, prijavite se.