Sv. Majka Terezija ostaje i bit će uzor koji privlači i govori

Nakon susretanja s predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović, na regionalnom sastanku čelnika jugoistočne Europe, Slovenije, Hrvatske i predstavnici EU-a, don Davor Topić, svećenik sarajevske nadbiskupije, trenutno u misiji u Skopju, podijelio je s nama svoje svjedočanstvo sa susreta.
Autor: Don Davor Topić, skopski župnik Photo: Wikimedia Commons četvrtak, 03. svibnja 2018. u 09:23
 
"Ako ikada budem svetica, bit ću trajno odsutna s neba kako bih bila na zemlji i palila svjetlo..." Ovih sam se riječi svete Majke Terezije sjetio poslijepodneva u petak 27. travnja 2018., dok sam u stanci regionalnog sastanka čelnika zemalja jugoistočne Europe, Slovenije, Hrvatske i predstavnici EU-a imao prigodu u pratnji skopskog biskupa Kire Stojanova susresti predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović.
 
U prijateljskom i ugodnom susretu između ostalih točaka dnevnog reda biskup Kiro zahvalio je predsjednici na podršci koju je pružila u Domovinskoj proslavi  ''Dani sv. Majke Terezije“ u rujnu 2016., u čast svetičine kanonizacije koja je tom prigodom poslala ''Klapu sv. Juraja“ Hrvatske ratne mornarice u Skopje, koja je svojim koncertom oduševila nazočne.
 
Upravo samo stotinjak metara od temelja rodne kuće Sv. Majke Terezije u Skopju bio sam dirnut riječima koje su izlazile iz srca koje vjeruje i svjedočenjem Predsjednice koja se osvrnula na život sv. Majke Terezije kazujući da je upravo ona jedna od uzora u njenom životu, te se prisjetila snažnih riječi iz svjedočanstva života sv. Majke Terezije s jednog molitvenog doručka u SAD. Ističući vrijednosti koje je sv. Majka Terezija živjela kazala je da ona ostaje uzor ženama, nazvavši je pravim ženskim liderom.
 
Da, draga Predsjednice upravo tako u ovoj kulturi smrti koja nas pogađa, kad je ugrožen život pa i onih najmanjih koji nemaju snagu braniti se poput Alfie Evans važno je hrabro i odvažno svjedočiti novu kulturu života koja se temelji na ljepoti evanđelja. Pogled na svece je pogled na Boga, čija nas besplatna ljubav oblikuje da možemo biti sveti. Sv. Majka Terezija ostaje i bit će uzor koji privlači i govori. Želim da upravo ona koju s pravom možemo nazvati velikim ženskim liderom  kako ste je vi nazvali poštovana Predsjednice bude nadahnuće za mnoge žene, koje kako reče kardinal Puljić trebaju  jednako kao i u obiteljima, svojim pristupom srca pomoći mijenjati društvo. Hvala vam Predsjednice što se u vašoj političkoj misiji ne bojite potvrditi tu istinu da je sv. Majka Terezija uzor ženama, jer plemenitost i požrtvovnost žene je potrebna danas da ozdravi naše društvo.
 
Prava svetost govorio je sv. Franjo Saleški, i evo ponovno mi potvrđuje život sv. Majke Terezije, ne samo što vrednuje i uljepšava svako životno zvanje, nego i svako područje ljudskog života, i često uzburkanu političku scenu obasjava novim svjetlom i nadahnjuje svojim mirom.
 
Da biste komentirali, prijavite se.