Tražitelj najmanjih

U četvrtak 24. rujna, Iluminada Gubatan preslušavala je poruku na mobitelu koju je poslao njezin dugogodišnji prijatelj mons. Jamie Gigantiello. U toj ju je poruci, mons Gigantiello pitao može li njezin sin, 27. godišnji Gerard Gubatan, biti u međunarodnoj zrakoplovnoj luci J.F.K. , u New Yorku kamo je to popodne papa Franjo sletio iz Washingtona.
Autor: aleteia.org/Laudato/N.B. Photo: aleteia.org subota, 26. rujna 2015. u 19:43

„Imam vozilo hitne pomoći koje tebe i Gerarda može dovesti u liku. Nazovi me,“ stajalo je u poruci.
Do 14.15 sati, majka i njezin sin si bili na putu do zrakoplovne luke kako bi u društvu dvjestotinjak svojih sugrađana, srednjoškolaca, beskućnika i vjernika, dočekali papu Franju.

Pri dolasku se Sveti Otac razmijenio pozdrave s njujorškim nadbiskupom Timothyem Dolanom, bruklinškim biskupom Nicholasom DiMarzio te drugim svećenicima.

No tada je Papa pogledao ravno u Gerarda. Njegova majka opisuje Papin pogled kao laserski precizan tragač za onima koje društvo želi ignorirati.

„On zna kome se prvo treba ići,“ rekla je Iluminada Gubatan. „Pretpostavljam da je u masi vidio najmanje od svih, najnemoćnije. U njegovim očima, on je mog sina vidio kao najnemoćnijeg u njegovoj postelji“.

Papa je prišao očiju usredotočenih na Gerarda.

„Jako se približio Gerardu te su jedan drugom nešto šaptali,“ rekla je. „Kada je Papa meni prišao, bila sam kao zamrznuta jer sam osjećala kao da je sam Bog ispred mene“.

Htjela je uzeti Papinu ruku i reći: „Hvala ti, Gospodine, što si došao“.

„Tada sam poljubila prsten. Sljedeća osoba kojoj je prišao je bila autistična djevojka. Bila je iza neke gospođe, ali je Papa posegnuo za tom djevojkom. Nakon nje, Papa je prišao paraliziranom dječaku koji se nalazio kod ograde. Sagnuo se prema dječaku. On gleda najmanje.“

Iluminada se divila što se sve dogodilo u samo dva sata. U kratko vrijeme, trebala je dopuštenje da ode s posla, probiti se kroz prometnu gužvu te pronaći način kako smjestiti sina vozilo hitne pomoći. Službenici hitne službe su Gerarda udobno smjestili u nosila.

„Kada pomičeš, Gospodine, ti pomičeš planine,“ uzbuđeno je rekla.

Uz to, još je jedna stvar vezana uz neplaniran dan u zračnoj luci. Bio je njezin rođendan.

„To mi je najbolji rođendanski dar ikada,“ rekla je Iluminada Gubatan.

 

Da biste komentirali, prijavite se.