Je li grijeh biti najbolji?

Razvijajmo svoje talente i budimo zahvalni Onome koji nam ih je podario.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: screenshot utorak, 21. travnja 2020. u 15:04

Franjevački svećenik fra Marin Karačić poznat je po duhovnim pjesmama koje proizlaze iz njegovog velikog glazbenog talenta. Osim pjesama, na svom Facebook profilu redovito objavljuje kratka promišljanja, pa je tako danas objavio tekst o tome je li grijeh biti najbolji, a kojeg prenosimo u cijelosti:

Je li grijeh biti prvi? Je li uistinu grijeh biti najbolji u nečemu i je li pogrešno biti na vrhu? Bez zdrave konkurencije ne bi bilo nikakvog napretka i zato nema ništa loše u tome da hoću uvijek iznova biti bolji, kada shvatim da negdje zaostajem i želim to popraviti i poboljšati, kad razvijam svoje talente i želim biti bolji čovjek nego jučer.

Problem se javlja kada se počnemo oholo uspoređivati s drugima i kada naš motiv više nije iskren, nego dođe uznositost i nadutost u pitanje. Kada naš ego prevlada i gazi sve oko sebe dok ne dođe do svoga cilja. A pozvani smo pretjecati se u dobru, koliko god to danas ofucano i zaostalo zvučalo. Bog nam je dao stvari da dođemo do ljudi, a mi nažalost ponekad koristimo ljude da bismo došli do stvari.

I stvarno je lijepo vidjeti kad netko ima neki dar, i bez lažne skromnosit svjestan je tog svoga dara, u skromnosti priznaje i zahvaljuje Gospodinu, jer zna da mu je to On podario i svjestan je da u svakom trenutku može bez tog dara možda ostati. A još ljepše je kada znamo biti iskreno radosni zbog sreće drugih. To je znak duhovne zrelosti; kad možeš biti radostan kad Bog čini dobro po tvome bratu ili sestri. Razvijajmo svoje talente i budimo zahvalni Onome koji nam ih je podario.

Nemojmo se skrivati, nego svojim životom pokažimo kome pripadamo. Govorimo da smo Gospodinovi; zašto onda popuštamo svijetu? Zašto slobodno ne svjedočimo? Čega se stidimo? Jer koliko se sjećam On se nas nije stidio.

 

Da biste komentirali, prijavite se.