Kako dostojanstveno primiti pričest na ruku?

Hrvatski biskupi su prošlog tjedna u skladu s Nacionalnim civilnim stožerom na temelju povoljnije situacije zdravstvene krize donijeli odluke o sakramentalnim slavljima.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: Stock image ponedjeljak, 04. svibnja 2020. u 14:45

Najistaknutija vijest je povratak svetih Misa s narodom, ali uz poštivanje mjere opreza. Jedna od tih mjera jest mogućnost pričešćivanja samo na ruku, budući da prilikom pričešćivanja na usta postoji velik rizik prenošenja bakterija.

Premda pojedini vjernici unutar katoličkih krugova javno izražavaju svoje nezadovoljstvo bilo kakvom drugom mogućnošću pričešćivanja osim na usta, stav Crkve još uvijek jasno dopušta pričešćivanje i na ruku. Uostalom, takva praksa bila je prisutna od samoga početka. 

Potaknut novim mjerama fra Mate Bašić, duhovni asistent OFS-a i područni duhovni asistent za zagrebačko područje na svom Facebook profilu objavio je nekoliko riječi sa savjetima kako dostojanstveno primiti pričest na ruku. Objavu prenosimo u cijelosti:

Budući da se pričest u ovim okolnostima pandemije izričito dijeli na ruke, potrebno je poučiti kako primati pričest na ruke. Davno je Sveti Ćiril Jeruzalemski (313. - 18. ožujka 386.), o pričesti na ruke pisao u svojoj petoj mistagoškoj katehezi, gdje stoji:

„Pristupajući svetome stolu, nemoj se pojaviti ispruženih dlanova i raširenih prstiju; već stavljajući ljevicu kao prijestolje ispod desnice koje treba primiti Kralja, i držeći stisnutu i udubljenu desnicu, primi Tijelo Kristovo, odgovarajući: Amen. I nakon što si pažljivo posvetio i svoje oči od dodira sa svetim Tijelom, pojedi ga, pazeći da nijedan komadić njega se izgubi; da, ako dopustiš da se izgubi koji komadić moraš uzeti u obzir da si izgubio jedan dio svojih vlastitih udova.“

Stoga je važno postaviti dlanove na taj način, da se učini Prijestolje za Gospodina koji nam se Tijelom pod prilikama Kruha daje. Mene su osobno učili da dlanove treba postaviti tako da, kao dešnjak, desni dlan stavim podno lijevog dlana, dlanovima tvoreći križ, te dlanove jedan ispod drugog, u obliku križa, držim u visini prsiju. Tako se dostojanstveno može prirediti Prijestolje za Gospodina, pri čemu se pazi na moguće zaostale čestice pričesti na dlanu, koje također imaju biti brižno, prstom sabrane i potom blagovane.

Uistinu, samo dostojanstvenim pristupanjem pričesti, naše čitavo biće može postati Prijestolje našega Kralja, primali mi pričest na jezik (stojeći ili klečeći), ili na dlan, jer Sveta Crkva u redovitim prilikama dopušta oba oblika primanja pričesti, no u ovim izvanrednim prilikama od nas pričestitelja izričito traži dijeljenje pričesti samo na ruke. Važno je napomenuti da dlanovi za primanje pričesti imaju biti slobodni i čisti, bez svetih sličica, krunica, vrećica, kišobrana, itd… Neka dostojanstvenim primanjem Krista u nama sve više živi Krist, a po nama, neka Krist živi i u našoj okolini. 

Da biste komentirali, prijavite se.