Krunica je snažan oblik kršćanske meditacije

Ova vrsta molitve uvijek je bio učinkovit način meditacije u našem svakodnevnom vjerskom životu.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: Wallpaperflare srijeda, 06. svibnja 2020. u 14:02

Danas poznajemo brojne oblike meditacije. Nekako nam se 'na prvu' može učiniti kako je meditacija nešto vezano za istočnjačke religije, no i kršćani meditiraju. Jedna od važnih meditativnih molitava je zasigurno krunica koja je učinkovito sredstvo za postizanje unutarnjeg mira i sjedinjenja s Bogom.

Molitva krunice stoljećima je popularna među katolicima i ako se pravilno koristi, može dovesti do dubokog iskustva meditacije. Prije svega, krunica je usredotočena na meditaciju o određenim otajstvima Kristova životu.

Svećenik John Procter na početku 20. stoljeća napisao je tzv. 'Vodič krunice za svećenike i laike'. U njemu je, između ostaloga, napisao kako u našim promišljanjima otajstava krunice učimo istine koje živo donosimo u naš život. Jednostavno, krunica svaku kršćansku dušu uranja u Kristov život dok prsti lagano prelaze preko kuglica.

Molitva krunice može nam pomoći usmjeriti pažnju na samu molitvu i prirodno dovesti do stanja meditativne molitve. Korištenje molitvenih kuglica nije svojstveno kršćanskoj duhovnosti, ono je široko prihvaćeno u raznim religijama i duhovnostima, kako kršćanskim tako i nekršćanskim.

Proctor također kaže da je krunica savršen uvod u meditaciju. Stoga potiče da nitko ne kaže kako ne može meditirati. Time kao da zapravo želi reći da ne može misliti ni voljeti jer je meditacija jednostavno razmišljanje i ljubav. Meditacija prosvjetljuje um, a iskra iz prosvijetljenog uma zapali srce.  Stoga, ako želite produbiti svoj duhovni život, isprobajte krunicu!

 

Da biste komentirali, prijavite se.