Molite li krunicu ispravno?

Obratite pozornost na ove detalje kako bi molitva krunice bila učinkovitija.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: aleteia.org ponedjeljak, 20. siječnja 2020. u 14:27

Krunica je prekrasan dar pobožnosti koji nam je dao Bog da nas još više veže za njega. U trenutku kada posegnemo rukom za njom, možemo zahvaliti Gospodinu što nam je dao krunicu. Umjetnički genij Michelangelo je čak na zidovima Sikstinske kapele naslikao čovjeka koji uzima krunicu.

Sve počinje znakom križa
Znak križa sam po sebi sažima svo duhovno bogatstvo po kojem pristupamo molitvi. Križ predstavlja sidro spasenja na koje nas povezuje krunica. Ovaj znak kojeg često radimo nesvjesno također trebamo shvaćati kao milost.

Vjera apostola podsjeća nas da je krunica čin vjere u Isusa
Taj čin vjere molimo zajedno s cijelom Crkvom i Djevicom Marijom. Gospina vjera, koja je bila jaka tijekom cijelog zemaljskog života, ostaje uzor naše vjere. Moleći krunicu tako sudjelujemo u Marijinoj vjeri.

Evanđelje se pretvorilo u molitvu
Radosno otajstvo počinje Isusovim djetinjstvom, zatim nastavlja u Muci s žalosnim otajstvima, a na kraju u otajstvima svjetla razmatramo Kristovo uskrsnuće. Svaka od tih otajstava usredotočuje se na lik Isusa Krista.

Praksa koju smo naslijedili od svetaca sastoji se od uvođenja dodataka u svaku molitvu 'Zdravo Marijo'. To je prilično jednostavno. Dovoljno je nadodati jednu ili dvije riječi koje će nam pomoći da usmjerimo svoje misli na otajstvo kojeg ćemo razmatrati.To nam može pomoći osobito ako trebamo vremena za molitvu usred svakodnevnih obaveza.

Nemojmo se obeshrabriti zbog litanističke i ponavljajuće prirode molitve
Prisjetimo se da je molitvu krunice tražila Gospa u svim svojim ukazanjima. Pape su također preporučili ovu molitvu, a nju je posebno preferirao sveti papa Ivan Pavao II.

Krunica je molitva siromaha koja se može moliti u svim okolnostima, čak i ako smo umorni. Sveta Terezija iz Lisieuxa imala je poteškoća s moljenjem krunice, ali krunica ipak ostaje sredstvo za ostvarenje najvažnijeg cilja: s Marijom smo usmjereni prema Isusu koji želi da mu se pridružimo. 

 

Da biste komentirali, prijavite se.