Prof. Tomislavu Ivančiću: Hvala za sav bezuvjetan trud oko naših duša

Ništa ne raduje kao radost koju si dao drugome. Umjesto gledanja u strah gledaj u Isusa. Činiti dobro znači pomoći da među ljudima raste ljubav. Lijepo je što postojiš.
Autor: Laudato Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL petak, 17. veljače 2017. u 16:17

Ovo su samo neke od poticajnih misli mons. dr. profesora Tomislava Ivančića, svećenika Zagrebačke nadbiskupije, teologa, filozofa, kanonika i sveučilišnog profesora, koji nas je napustio u petak 17. veljače u 79. godini života i 51. godini svećeništva.

Vrhunac njegova djelovanja je hagioterapija, terapijska metoda za ozdravljenje čovjekove duhovne dimenzije odnosno duše, čiji je utemeljitelj.

Na svojim brojnim predavanjima profesor Ivančić je na krajnje jednostavan, ali dubok način ljudima približio vjeru i Boga. Ohrabrivao ih je i podučavao kako se suočiti sa životom, posebno sa strahovima, navikama i ovisnostima. Ivančić je napisao više desetaka knjiga, od kojih je gotovo pola prevedeno na strane jezike, a nekoliko ih je izdano samo na stranim jezicima.

1998. godine imenovan je dekanom Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, a 2001. izabran je za rektora Zagrebačkog sveučilišta. 2010. godine imenovan je profesorom emeritusom. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 2004. godine članom Međunarodne teološke komisije, a na drugi mandat iste komisije, 2009. godine, potvrdio ga je papa Benedikt XVI. Za cjelokupni istraživački teološki i filozofski rad, prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, odlikovao ga je najvišim priznanjem za znanstveni rad, redom Danice hrvatske, medaljom Ruđera Boškovića. Utemeljitelj je 'Zajednice Molitva i Riječ' i Centra za duhovnu pomoć.

Posljednji ispraćaj profesora Tomislava Ivančića bit će u ponedjeljak 20. veljače na Mirogoju. Tijelo će biti izloženo od 9 sati u mirogojskoj crkvi Krista kralja. U 10 sati je planirana sveta misa zadušnica koju će predslaviti kardinal Josip Bozanić, a nakon koje će uslijediti pogreb mons. Ivančića.

Hvala mu za sav bezuvjetan trud oko naših duša. Počivao u miru Božjem!

 

Da biste komentirali, prijavite se.