Savršena i uzorna redovnica - započinje jubilarna godina sv. Margarite Marije Alacoque

Jubilarna godina započinje 16. listopada 2019., a završava 17. listopada 2020.
Autor: s. Marija Benedikta Matošević/laudato.hr/D.R. Photo: youtube.com srijeda, 09. listopada 2019. u 18:24

Dana 13. svibnja 2020. slavi se stota godišnjica kanonizacije svete Margarite Marije Alacoque. Tom prilikom Apostolska Pokorničarna udijelila je milost Jubilarne Godine za sve samostane Marijina Pohođenja po čitavom svijetu. Dakle, jubilarna godina započinje 16. listopada 2019., a završava 17. listopada 2020.

Svi oni koji će se zadržati u molitvi u crkvi ili kapelici samostana Marijina Pohođenja dobit će milost potpunog oprosta, pod uobičajenim uvjetima: potrebno je biti u stanju milosti; ispovijediti se i pričestiti u tijeku 20 dana prije ili poslije te moliti na nakanu Svetoga Oca. Taj oprost zadobiva se na sljedeće blagdane:

- 16. listopada na blagdan svete Margarite Marije Alacoque,
- 24. siječnja na svetkovinu svetog Franje Saleškog,
- 13. svibnja na dan kanonizacije svete Margarite Marije,
- 31. svibnja na blagdan Marijina Pohoda,
- 19. lipnja na svetkovinu Srca Isusova,
- 12. kolovoza na svetkovinu svete Ivane Franciske de Chantal te na svaki prvi petak u mjesecu.

Bitne godine iz života svete Margarite Marije Alacoque
- Rođena je 1647. godine
- 1656. godine učinila je privatni zavjet čistoće
- 1669. godine imala je prvu svetu pričest
- 1669. godine primila je svetu potvrdu: uz ime Margarita dobiva još ime Marija.
- 1671. godine ulazi u samostan Pohođenja u Paray-Le – Monial;
- 1672. godine pripuštena je zavjetovanju.
- 1673.godine u poslušnosti počinje zapisivati ono što joj se događa. Prva objava.
- 1674. godine druga objava: svaki prvi petak u mjesecu Isus je obdaruje viđenjem svoga Srca. Gospodin joj obećava poslati svoga „vjernog slugu“, oca Klaudija La Colombijera.
- 1675. godine otac Klaudijo La Colombiere stiže u Paray, u svojstvu poglavara tamošnjih isusovaca, upravo onako kako joj je obećao Gospodin. Treća velika objava. Sveta Margarita Marija i otac Klaudijo La Colombiere se posvećuju Srcu Isusovu.
- 1677. godine Isus je moli da se prinese kao „žrtva“ za svoju samostansku zajednicu.
- 1682. godine umire otac Klaudijo La Colombiere.
- 1684. godine izabrana je za zamjenicu poglavarice i za učiteljicu novakinja
- 1685. godine iz poslušnosti ocu Rolin svome novom duhovnom vođi, piše svoju autobiografiju.
- 1686. godinepolaže privatni zavjet savršenosti
- 1688. godine ima viđenje u kojoj joj pokazano poslanje Reda Marijina Pohođenja i Isusovaca
. 1690. godine  posljednje viđenje Srca Isusova.
- 1690. godine svetičina smrt
- 1864. godine Papa Pio IX. proglašava blaženom Margaritu Mariju Alacoque
- 1920. godine papa Benedikt XV.kanonizira Margaritu Mariju Alacoque

Nije lako nama današnjem naraštaju 21 stoljeća približiti se liku svete Margarite Marije Alacoque. Kultura, jezik, pobožnost njezina stoljeća u kojem je živjela dobrano su različiti od našeg. No ipak njezina poruka je itekako aktualna i danas. A to je da nas Bog neizmjerno ljubi. Zato joj Isus u jednoj objavi kaže: „Evo Srca koje je toliko ljubilo ljude i nije se štedilo isrcpsti i istrošiti da im posvjedoči svoju ljubav.“

Doista po svetoj Margariti Mariji u čitav svijet širi se pobožnost Srcu Isusovu. Ta nas pobožnost prisjeća da nam je Isus darovao sebe samoga i to svim srcem. I da Isus od nas traži, dapače čezne za našim pouzdanjem.

Štovanje Srca Isusova jest u biti štovanje dubokog Isusovog identiteta, istinskog Boga koji je postao čovjekom radi nas grješnika.

Margarita Marija je bila jednostavno oruđe koje je Bog izabrao da ljude svih vremena prisjeti da je Srce Isusova puno milosrđa prema svima, osobito prema grješnicima. Ona je tu poruku vjerno živjela i prenosila. To je bilo njezino poslanje.

Kratka biografija svete Margarite Marije Alacoque

Rođena je u Borgogni 1647. Imala je teško djetinjstvo. Još kao djevojčica izgubila je oca. Mama da bi prehranila djecu često zbog posla izbiva iz kuće. To sve Margarita Marija u svojoj nježnoj dobi duboko osjeća. Kad je imala osam godina šalje je u zavod kod sestara klarisa. Tamo je primila svoju prvu svetu pričest u dobi od devet godina. Bila je privučena životom sestara klarisa. No u njem na mističan način teško oboljeva. Vraća se kući i čudesno ozdravlja. U svim svojim teškoćama svoje utočište nalazi jedino u molitvi. Osjeća veliku privlačnost prema molitvi i redovničkom životu. U dvadesetčetvrtoj godini ulazi u samostan Marijina Pohođenja u Paray le Monial. U jednom viđenju Isus joj kaže: „Želim te stopiti potpuno sa svojom ljubavlju i milosrđem“. Tako se Margarita Marija predaje potpuno Isusu. Isus uzima potpuni posjed nad njezinom dušom. U samostanu otkriva svoju istinsku sreću. U njemu je živjela dvadeset godina i prinjela se kao žrtva za svoju redovničku zajednicu. Gospodin je zbog toga obdaruje izvanrednim milostima. Zbog svojih viđenja nije bila shvaćena od strane nekih svojih susestara niti poglavarice. Stoga joj Gospodin šalje svoga „vjernog slugu“ Klaudija Kolombijera koji bÎ dragocjen i autoritativni vođa naše svete mističarke Margarite Marije. Zapovijedio joj je dakle njezin duhovni vođa da u svojoj autobiografiji ispripovijedi sve objave koje je primila.

Svrha štovanja Srca Isusova i dvanaest obećanja Srca Isusova

Godine 1675. Isus joj nalaže da se založi da se na petak nakon tijelovske osmine uvede svetkovina Srca Isusova. Svetica iako je bila izložena najvećim protivljenjima i okrivljavanjima, sa svim se žarom posvetila širenju pobožnosti u čast Srca Isuosva.

Dok smo malčice upoznali život svete Margarite Marije, zacijelo smo oćutjeli u srcu ljubav prema Presvetomu Srcu Isusovu. A ta ljubav opet budi u našemu srcu želju i nastojanje da svoje srce uskladimo s njegovim Srcem. Tako pobožnost Srcu Isusovu postaje najuzvišenija i najdjelotvornija škola kršćanskoga posvećenja i svetosti. To je ujedno i glavni plod te pobožnosti. Uz taj nadnaravni plod pobožnosti obvezao se Spasitelj da će štovatelje svoga Presvetog Srca obasuti i mnogim drugim nadnaravnim i naravnim milostima. O njima govore ova Obećanja Srca Isusova:

1. Dat ću im sve milosti koje su im potrebne u njihovu staležu.
2. Unijet ću mir u njihove obitelji.
3. Tješit ću ih u svim njihovim patnjama.
4. Bit ću im sigurno utočište za života, a osobito na času smrti.
5. Izlit ću obilje blagoslova na sve njihove pothvate.
6. Grješnici će naći u mome Srcu izvor i beskrajno more milosrđa.
7. Mlake će duše postati revne.
8. Revne će se duše uzdići do velike savršenosti.
9. Blagoslovit ću i kuće gdje bude izložena i čašćena slika moga Presvetog Srca.
10. Svećenicima ću dati dar da taknu i najtvrdokornija srca.
11. Imena onih koji budu širili ovu pobožnost bit će upisana u mome Srcu i neće se nikada izbrisati.
12. Svima koji se budu pričestili na prvi petak tijekom devet mjeseci uzastopce obećavam milost pokore na samrti: oni neće umrijeti u mojoj nemilosti ni bez sakramenata. Moje će im Srce biti sigurno utočište u posljednjemu času.

 

Da biste komentirali, prijavite se.