Što nas život sv. Brigite uči o životnim neuspjesima?

Kad život ne ispadne onako kako smo planirali i osjećate neuspjeh, neka vas priča svete Brigite nadahne da ustanete i krenete naprijed.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: pixnio.com utorak, 23. srpnja 2019. u 18:06

Jeste ikada doživjeli da ste prilikom donošenja odluke smatrali da ste odlučili ispravno, pa se ništa nije išlo kako ste planirali? Primjerice, zaručili ste se i isplanirali vjenčanje do u detalja, a nekoliko mjeseci kasnije ostali ste slomljena srca? Ili ste možda započeli novi posao, sigurni da je to pravi put za vaš život, da bi nedugo zatim dobili otkaz?

U svakom slučaju, pri donošenju životne odluke možemo pažljivo razmotriti svaku mogućnost, čak i biti sigurni da nas Bog tamo zove. Pa opet, sve to može propasti, a nas ostaviti zamišljene pitajući se gdje smo pogriješili.

Odgovor na to daje nam jedna žena, majka i redovnica koja je živjela u 14. stoljeću. Njeno ime je Brigita i dolazi iz Švedske. Njen život imao je iznenađujuće obrate, ali je ipak uspjela proživjeti svoje neuspjehe s dovoljno milosti i poniznosti da postane svetica.

Kao tinejdžerka, Brigita se udala za čovjeka koji se zvao Ulf. Voljela ga je cijeli život. Imali su osmero djece, a mnoga djeca proživjela su odraslu dob, što u to vrijeme i nije baš bilo uobičajeno.

Na putu na jednom hodočašću Ulf se teško razbolio. Iako je Brigita molila za njega te se on uspio oporaviti od bolesti, nedugo zatim je umro. Nakon smrti svoga muža, Brigita nije znala što treba biti u životu. Mnogo vremena provela je nad njegovim grobom moleći, dok je tijekom dana radila njegove poslove. Zatim je osjetila poziv u redovništvo.

Kao redovnica, a kasnije i opatica pokušala je natjerati papu da se vrati u Rim, pošto je u to vrijeme boravio u Avignonu. Preselila se u Rim kako bi pomogla reformirati Crkvu, ali ništa što je činila nije imalo uspjeha. Čak ni planove koje je imala za svoj redovnički red nije ostvarila na način na koji je planirala. Na kraju je umrla u Rimu, daleko od svog doma i obitelji u Švedskoj te bez utjecaja na Crkvu.

Plodovi njenog života i djelovanja javili su se kanije. Ona i njen muž odgajali su djecu da upoznaju Boga. To su sigurno i uspjeli jer je jedna od njihovih kćeri kanonizirana – riječ je o sv. Katarini Švedskoj. Zatim, red kojeg je utemeljila proširio se po cijeloj Europi, a ljudima je ostavljala primjer dobrote i ljubavi prema Bogu. I dok se velike stvari koje je željela postići nisu ostvarile, način na koji je živjela utjecala je na mnoge ljude.

Tako nam je sv. Brigita pokazala da čak i ako osjećamo neuspjeh u onome što radimo, Bog i kroz naše nazovi 'neuspjehe' može djelovati. Možda nikad nećemo saznati zašto su se neke stvari u našem životu dogodile, ali to nije ni važno. Uspješan život sastoji se u življenju u poniznosti i ljubavi dok pokušavamo slijediti Boga u svemu što radimo. Neuspjeh je uvijek moguć, ali isto tako – moguća je i svetost.

 

Da biste komentirali, prijavite se.