Stota godišnjica rođenja velikog i svetog pape Ivana Pavla II.

Nezaboravna su njegova tri posjeta Hrvatskoj (1994., 1998., i 2003.), te dva posjeta Bosni i Hercegovini (1997. i 2003.)
Autor: geopolitika.news/Laudato/D.T. Photo: Siciliani-Gennari/SIR/Laudato ponedjeljak, 18. svibnja 2020. u 07:59
Sveti Ivan Pavao II. rodio se na današnji dan točno prije 100 godina, u Wadowicama, mjestu na jugu Poljske. Karol Józef Wojtyła, bio je 264. nasljednik apostola Petra, papa od 16. listopada 1978. do smrti 2005. godine. Smatra se za jednog od najvećih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja. Bio je jedan od najmlađih papa novijega doba; njegov pontifikat je među najduljima; prvi papa ne-Talijan nakon više stoljeća; prvi papa iz jednoga slavenskog naroda. Također, osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija, poglavito TV-a, šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima planeta Zemlje. 
 
U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike. Papa se tijekom cijelog pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakoga naroda, na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu 'kultura života' na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: 'Kultura života znači poštivanje prirode i zaštita Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.' 
 
Promicao je međureligijski dijalog i mir. Zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicama. Prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu. Za vrijeme pontifikata napisao je te izgovorio oko 15.000 raznih govora i dokumenata, što je oko 18 milijuna riječi. Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motu proprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 novih svetaca. Papa Benedikt XVI. proglasio je 2011. svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim, te odredio 22. listopada kao njegov spomendan-blagdan jer je toga dana Ivan Pavao II. održao prvu sv. Misu kao papa, a papa Franjo, samo tri godine kasnije 2014. proglasio ga je svetim.
 
Teško je nabrojati sve ono što je resilo lik i djelo pape Ivana Pavla II. Njegova jednostavnost, pristupačnost plijenila je pažnju mnogih naroda univerzalne Crkve, ali i onih druge vjere i ateista. Istovremeno spontan, ali vrlo jasan i duboko duhovan u svojim nastupima. Vrstan intelektualac, teolog, poznavatelj Europe i svih zbivanja na teritoriju Europe u 20. stoljeću. Govore koje je izgovarao u pastoralnim posjetima izvan Rima, pisao je sam. Oni su odisali duhovno intelektualnom i teološkom dubinom. Govorio je polako, staloženo i mirno. Vjernici su ga voljeli i bili spremni na svakakve vremenske uvjete da ga vide i čuju. 
 
Nezaboravna su njegova tri posjeta Hrvatskoj (1994., 1998., i 2003.), te dva posjeta Bosni i Hercegovini (1997. i 2003.)
 
 
Da biste komentirali, prijavite se.