Sveta Terezija Benedikta od Križa

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je svetom u bazilici svetog Petra u Rimu 1998. godine i suzaštitnicom Europe.
Autor: Veritas/Laudato/J.B. Photo: wikimedia.org srijeda, 09. kolovoza 2017. u 08:32

Danas se spominjemo mučenice, redovnice, karmelićanke i suzaštitnice Europe, svete Terezije Benedikte od Križa. Njezino ime je Edith Stein, a rođena je u Bratislavi 1891. godine kao sedmo dijete u imućnoj židovskoj obitelji. Nakon djetinjstva i rane mladosti proživljene u ozračju molitve, s 15 je godina izgubila vjeru i postala ateist.

Kao vrlo nadarena i uspješna djevojka, završila je studij filozofije i pedagogije. posebno je pomoću filozofije željela pronaći istinu za kojom je njezina duša čeznula. U prvom Svjetskom ratu stradao je profesor Adolf Reinach kojeg je jako cijenila. Edith je otputovala do njegove udovice, koja je u Bogu pronašla snagu kako bi započela novi život. Edith se to duboko dojmilo pa je napisala ove riječi: 'Bio je to moj prvi susret s križem kao i sa snagom što je križ daje onome tko ga nosi.'

Potraga za istinom dovela ju je do istine o Bogu. U bogatoj knjižnici jedne svoje prijateljice izvukla je autobiografiju svete Terezije Avilske. Nakon što ju je u jednome dahu pročitala, rekla je sama sebi:  'Ovo je istina'.

Sveta Terezija Avilska sažela je svoju vjeru u jednu krilaticu: 'Samo Bog dostaje', a Edith ju je preuzela. Na katoličku vjeru prešla je 1922. kad je primila sakrament krštenja, a taj ju je izbor doveo u veliki sukob s majkom koja je bila vrlo vezana uz židovsku vjeru.

Edith je nakon svog obraćenja predavala na kolegiju dominikanki i pedagogiju u Njemačkoj, no kad je nacistički režim počeo s diskriminacijom Židova, napustila je taj posao. Ostavila je iza sebe zavidnu karijeru, pošla je u anonimnost karmela u Kölnu, pod imenom: Terezija Benedikta od Križa. Godine 1938. položila je doživotne zavjete i postala karmelićanka. Radosno se prilagodila zahtjevima života u zajedništvu i slijedila Isusa u skromnim svakodnevnim dužnostima. 1940., Nijemci su okupirali Nizozemsku, a Edith je morala na svoj redovnički habit staviti žutu zvijezdu koja ju je označavala kao Židovku.

Dvije godine kasnije Nijemci su provalili u Karmel i oteli Edith zajedno sa sestrom Rozom, koja je također postala karmelićanka. Odveli su ih u Auschwitz gdje su i ubijene. Jedan Židov, koji je izbjegao smaknuće, posvjedočio je radost ove svetice u Auschwitzu i neumorno zauzimanje za druge ljude shrvane očajem i boli.

Židovka po rođenju, odabrala je biti kršćankom. Sveta Terezija Benedikta od Križa postala je zadivljujući primjer pripadnicima različitih religija koji uporno i odvažno tragaju za istinom.

 

Da biste komentirali, prijavite se.