Zašto Bog nije spriječio koronavirus?

Pandemija koronavirus otvorio je mnoga pitanja koja mogu poljuljati našu vjeru.
Autor: Thierry-Dominique Humbrecht/laudato.hr/D.R. Photo: shutterstock.com ponedjeljak, 27. travnja 2020. u 15:52

Trenutna situacija s pandemijom koronavirusa vraća nas na 'vječna' pitanja: Zašto ju Bog nije spriječio? Zašto je smrt posvuda oko nas ako ga molimo da nas zaštiti? Ne bismo li trebali priznati da nas je Bog iznevjerio?

Pandemije su uvijek bile jedan od izazova kršćanske vjere. Bez pretvaranja da razumijemo sve, pokušajmo pronaći barem neke odgovore.

Kao prvo, Bog nikada nije obećao da će nas poštedjeti patnje smrti. Sveto pismo nas uči da Bog nije stvorio smrt. Ona je posljedica istočnog grijeha. No, Kristovim križem Bog je trijumfirao nad smrću, ali je ona još uvijek prisutna u svijetu. Bog nije ukinuo smrt. Smrt ostaje dio našeg života i nitko ju ne može izbjeći. To je sigurnost koju nitko ne može osporiti. Dakle, trebali bismo prestati zamišljati božansku zaštitu koja će nas poštedjeti od nje. Nitko ne može izbjeći smrti kao što nitko ne zna kada će ona doći. Mogli bi umrijeti i prije nego što očekujemo ili se nadamo.

Ali mi i dalje čeznemo za božanskom zaštitom u opasnim vremenima. U vremenima kada zaštita koju smo molili nije uslišana, možemo se naći u sukobu s našim kršćanskim viđenjem Boga. Ali naš Bog nije prevrtljiv. Isus nikada nije rekao da će nas očuvati od patnje i smrti. Ono što nam je obećao jest spas duše i uskrsnuće tijela nakon Sudnjeg suda.

Dakle, trebamo li se moliti i moliti se za njegovu zaštitu? Odgovor je da, ali uglavnom iz nečega što rijetko molimo - da nas čuva od naše duhovne smrti! Jednom stečena ovakva zaštita nikada nas neće napustiti ni iznevjeriti.

 

Da biste komentirali, prijavite se.