Za laudato.hr piše:

Ines Grbić

srijeda, 22. siječnja 2014. Arhiva kolumne

Kome smeta Sveta Stolica u UN-u?

Ujedinjene nevladine organizacije protiv Svete Stolice u Ujedinjenim narodima, djelovanje je koje zaslužuje pažnju vjernika i u Hrvatskoj i naše zemlje kao članice UN-a. Sveta Stolica, jedini konstantni branitelj života i ljudskog dostojanstva u UN-u, treba podršku katolika, pripadnika drugih vjeroispovijesti i svih ljudih dobre volje.
Foto: www.quovadiscroatia.com

Dobrodošla je podrška svakodnevnih ljudi, široke lepeze pojedinaca, mimo političkih lobija i korporativno-kalkulantskih tijela. Pro-life zagovaratelji teško dolaze do legislative i savjeta u državnim i društvenim institucijama, pa im preostaje krik na ulici, marševi za život, kakvih smo svjedoci u Francuskoj, Španjolskoj, Americi…

Tko želi da se Svetoj Stolici trese stolica?

Plemeniti i odvažni, 'protiv struje' glasovi predstavnika Svete Stolice o nizu aktualnih pitanja na svjetskoj razini, dobili su frontu neistomišljenika pokretanjem globalne kampanje kojom napadaju i prozivaju prisutnost i djelovanje Svete Stolice u UN-u. Antikatolička grupa 'Katolici za izbor' kampanjom 'Promjena Stolice' želi promjenu uloge Svete Stolice u UN-u. Žele izbaciti njenu nazočnost na Generalnoj skupštini. Prate to i difamirajućim spotovima u kojima izruguju činjenicu od svega 600 stanovnika u Vatikanu među kojima je, kažu, tek desetero djece, u usporedbi s višemilijunskim državama. Napominju kako je glas Svete Stolice u UN-u prepreka u izglasavanju stavova u prilog kontracepciji, pobačaju i drugim pitanjima u kojima se Sveta Stolica zauzima za 'politiku', a ne za osobu. Izriču zapravo polazište svoga djelovanja. U međunarodnom pro-life djelovanju mnogi, a Sveta Stolica je širinu svoga društvenog svjetonazora pokazala i zauzimajući se za što veći glas i mogućnost prisutnosti i nevladinih, građanskih udruga i u UN-u (ne samo predstavnika država-članica) uvelike su ohrabrivani snažnim porukama Svete Stolice izrečenima u tom tijelu na svjetskoj razini. Nikakve su šanse da 'ujedinjeni nevladini sektori' ostvare svoj cilj. Ali, otežavaju rad Svete Stolice u UN-u, uznemiruju legalnost i legitimnost djelovanja međunarodno priznatog subjekta, uzurpiraju (međunarodno) pravo. Je li nam to poznata praksa? Degradiraju moralni autoritet Svete Stolice kojem je priznanje izrazio i glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon i to u osobnom susretu s papom Franjom u travnju 2013. godine. Tada je Papu nazvao svjetskim duhovnim poglavarom i pozvao ga da posjeti sjedište UN-a u New Yorku, rekavši da Sveta Stolica i UN imaju zajedničke ciljeve i ideje. Papa Franjo je rekao da Katolička Crkva, polazeći od svog identiteta i vlastitih mogućnosti, daje doprinos cjelovitom ljudskom dostojanstvu i promicanju kulture susreta koja ima udjela u najvišim institucijskim ciljevima UN-a.

Ipak, 'Katolicima za izbor' mrska je i sama mogućnost izricanja mišljenja Svete Stolice, na koje oni ne gledaju kao općeljudske vrednote, nego s isključivim antagonizmom spram katolištva. Nije ugodno kad se čovjek nalazi u istom prostoru gdje su gotovo svi protiv njega. To je stvarnost Svete Stolice u UN-u, gdje je često u neprijateljskom okruženju. Sveta Stolica je uvijek izložena podcjenjivačkom iskazu spram svojih stavova od strane barem jednog delegata.

Potpišite peticiju i širite dalje!

Aktivna američka pro-life organizacija 'Institut za katoličke obitelji i ljudska prava', s predsjednikom Austinom Roseom, među promicateljima je globalne kampanje kojom se želi iskazati potpora Svetoj Stolici u UN-u.

Pozivamo i vas, poštovani čitatelji - potpišite Deklaraciju na stranici  www.DefendTheHolySee.org. Podržite rad Svete Stolice u UN-u! Zauzimanjem načela to je podrška i djelovanju hrvatskih katolika, na globalnoj razini.

Tekst Deklaracije napisali su prof. Robert George s Princetona i William Saunders iz institucije 'Amerikanci ujedinjeni za život'. Potpisom doprinosite važnom svjetskom glasu u zaštiti nerođene djece i obitelji. Potpisnici deklaracije su i protestanti, najveće islamske grupe u svijetu. To je dokument za žene i muškarce dobre volje koji razumiju vitalnu ulogu koju Sveta Stolica ima u UN-u. Sveta Stolica je savjest UN-a! Ona je jedina delegacija koja politički ne uvjetuje pregovore. Predstavnici Svete Stolice pregovaraju iz elementarnih principa, temeljem načela koja poštuju ljudsku narav i prava osobe, naroda, države i čovječanstva.

Pritisak na Svetu Stolicu ne mogu izvršiti agencije kao što su UN-ov populacijski fond, koji prijeti delegatima da će dobiti otkaz ukoliko nisu dovoljno aktivni u zauzimanju za pobačaj. Prijete i zemljama da će izgubiti dobrodošla im novčana sredstva. Svetu Stolicu ne mogu uvjetovati i na nju vršiti pritisak ni zemlje Europe koje prijete siromašnim zemljama da će izgubiti novac ukoliko nisu za pobačaj, genderizam i homoseksualnost. Sveta Stolica je stalni branitelj života i obitelji pri UN-u. Vlade zemalja članica u Svetoj Stolici gledaju vodstvo, da im bude vođa i svjetlo u tim pitanjima. Ako iz bilo kojeg razloga Sveta Stolica šuti o nekom pitanju, druge vlade ne smiju govoriti. Zato 'Katolici za izbor' i ostali žele udaljiti Svetu Stolicu s Generalne skupštine ili je prisiliti na šutnju. A šutnja Svete Stolice je poželjna kao i da je otišla iz tog svjetskog aeropaga javno izricanih stavova na pozornici Ujedinjenih naroda!

Što kažu 'Katolici za izbor'?

Sveta Stolica nije punopravni član, zemlja članica UN-a, nego ima status stalnog promatrača od 1967. godine. Time zadržava neutralnost u rješavanju političkih problema. Punopravno članstvo u UN-u značilo bi njeno uključivanje u političke, vojne, gospodarske i trgovinske probleme. Ovako Sveta Stolica zadržava vlastiti stav, ne zastupajući partikularne interese, nego problemu prilazi načelno, s različitih, neutralnih pozicija. Sveta Stolica je 'U službi ljudske obitelji', kako i je naziv knjige koja sadrži govore predstavnika Svete Stolice u UN-u, vođenih mišlju: kao što članovi obitelji ovise jedni o drugima, to vrijedi i za obitelji različitih naroda. Rimska agencija INTER Press Service javlja da je međunarodna koalicija od preko sto nevladinih organizacija iz svijeta pokrenula svjetsku kampanju za udaljavanje Vatikana iz UN-a. Smatraju ga autoritetom iz područja religije, a ne političkom državom. Frances Kissling, predsjednica 'Katoličkog pokreta za slobodu izbora', kaže da ne osporavaju pravo Vatikana na izražavanje gledišta, nego je u pitanju pravo Vatikana kao organizacije koja nije država, da zauzima isti položaj koji zauzimaju državne vlade. S njom se slaže i Anika Rahman, voditeljica Međunarodnog programa pri Centru za populacijsku regulativu i politiku: „Ukoliko UN tretira Svetu Stolicu kao državu s privilegijama stalnog promatrača zbog njenog religioznog autoriteta, time to svjetsko tijelo stvara presedan za slične zahtjeve koje bi mogle podnijeti neke druge religije. Da bi UN mogao jamčiti da kod njih niti jedna religija nema povlašteni položaj, religioznim entitetima, poput Rimokatoličke Crkve, ne bi se smjelo dozvoliti da na njihovim sastancima sudjeluju u ulozi zemlje nečlanice“. Za činjenicu da je Sveta Stolica predstavnik države, zbog čega je i dobila sadašnji status pri UN-u, Kissling kaže da je to semantička igra riječi. Za izraze Vatikan i Sveta Stolica kaže da su sinonimi za Rimokatoličku Crkvu.

Nepoštovanje elementarnih međunarodnih činjenica

Kao međunarodna aktivistica u želji za destabilizacijom djelovanja najstarije svjetske diplomacije, Kissling bi trebala znati da je u međunarodnim odnosima Sveta Stolica jedinstveni, nedržavni subjekt međunarodnog prava, i ne smije se miješati s Državom Grada Vatikana. Sveta Stolica označava vrhovnu vlast Katoličke Crkve, papu i Rimsku kuriju. Od prestanka Papinske države 1870. godine do utemeljenja Države Grada Vatikana 1929. mnogi su održavali diplomatske odnose sa Svetom Stolicom sklapajući konkordate i druge međunarodne ugovore. Zbog svoje duge (teokratske) povijesti i velikog utjecaja na subjekte međunarodnih odnosa, Sveta Stolica nije usporediva ni s jednom drugom organizacijom i državom. Sveta Stolica je vlada Katoličke Crkve, kojoj Država Grada Vatikana daje 'vremenitu' vlast, po čemu je vidljiva, s materijalnom osnovom svog međunarodnog subjektiviteta. Sveta Stolica je član međunarodnih institucija kao potpisnik konvencija, šalje i prima diplomatske predstavnike u zemlje i organizacije, održava diplomatske odnose sa 177 zemalja. Diplomatski odnosi se uspostavljaju sa Svetom Stolicom, a ne Vatikanom ili Katoličkom Crkvom, čiji vrh Sveta Stolica predstavlja. U užem smislu, Sveta Stolica podrazumijeva papu i njegov kabinet, a u širem smislu dikasterije: kongregacije, komisije, sudišta, urede. U Zakoniku kanonskog prava papa Ivan Pavao II. ističe da se termin Sveta Stolica ne odnosi samo na papu, nego i na Državno tajništvo, Savjet za javne poslove Crkve i druge organe Rimske kurije.

Stolica sigurna ako si za kontracepciju, pobačaj…

Kissling smatra da bi „Vatikan trebao imati istu ulogu kakvu ima i svaka nevladina organizacija u njihovoj koaliciji — istu ulogu kakvu imaju sve članice koalicije koje zastupaju muslimane, hinduse, budiste, pripadnike bahai vjere i druge vjerske organizacije“. Koalicija želi da generalni tajnik i Generalna skupština UN-a službeno razmotre 'status Vatikana' u tom svjetskom političkom tijelu. Zašto smetaju glavni principi diplomacije Svete Stolice: promicanje mira, jednakost u pravima i solidarnost među državama, poštovanje prava, pravde, demokracija, obrana i očuvanje života i obitelji, međureligijski dijalog. Jasni su razlozi za neprijateljsko raspoloženje: zbog stava Svete Stolice prema populacijskim pitanjima, čime se ometa rad LGBT Core Group. Na Međunarodnoj konferenciju o stanovništvu, 1994. u Kairu i Konferenciji o ženama 1995. u Pekingu, snažno su istupili protiv planiranja obitelji. ”Budući da većinu odluka UN donosi konsenzusom, glasovi protiv, poput glasa Vatikana, osujećuju pregovore o stanovništvu, kontracepciji, pravima žena i zdravstvenoj skrbi za reprodukciju“ piše IPS. I zaista. Sveta Stolica je u Kairu osujetila međunarodno pravo na pobačaj, podržava pro-life subjekte u sprječavanju donošenja rezolucija kojima se čovjeka ubija i degradira, a ne da mu se daje pravo na izbor i zdravlje života.

Što je još toliko opasno – savjesni mladi?

... Kad Sveta Stolica u UN-u, uz Svjetski dan mladih, organizira skup 'Štititi mlade i promicati ljudsko dostojanstvo', na kojem američki model Leah Darrow govori o iskustvu otkrivanja čednosti i vrijednosti čistoće u zapadnoj kulturi koja prividnost uživanja pretvara u idol. Krista Hawkins, ravnateljica studenata za život Amerike, govori o promicanju kuture života u studentskim naseljima SAD-a. Glumac Jeffrey Azize i producent Michael Campo u kritičkom dokumentarcu 'Ljudsko iskustvo' govore o iskustvu s radnicima, kako su od drugih učili što znači biti čovječan, od beskućnika u New Yorku, napuštene djece u Peruu, gubavaca u Gani.

Sveta Stolica o zaštiti djece – umanjuje se uloga roditelja!

Nekadašnji predstavnik Svete Stolice u UN-u nadbiskup Silvano M. Tomasi protivio se potpomognutom samoubojstvu starijih osoba, glede njihova prava na zdravlje. Crkva u svijetu financira više od 15.000 domova za stare i osobe s invaliditetom. I nadbiskup Celestino Migliore je potaknuo države da ratificiraju protokole koji promiču poštivanje prirođenog prava na život sve djece. Raste međunarodni konsenzus o pitanjima glede sudjelovanja djece u oružanim sukobima, prodaji, dječjoj prostituciji i pornografiji.

"U raspravama o prekidu nasilja nad djecom, ne možemo a da ne podsjetimo da je mnogoj djeci uskraćeno pravo na život, da prenatalna selekcija eliminira bebe za koje se sumnja da imaju invaliditet i žensku djecu samo zbog njihovog spola. Uklanjanje nasilja nad djecom zahtjeva da države i društvo obiteljima omoguće ispuniti vlastitu dužnost" kaže Migliore. Upozorava da se govori o odnosu između djeteta i države, a umanjuje se uloga roditelja.

"Svi zakoni u svezi djece moraju uzeti u obzir nezamjenjivu ulogu roditelja", poručuje Migliore s govornice u New Yorku.

Sveta Stolica shvaća UN kao obitelj!

To je u UN-u rekao tajnik Svete Stolice za odnose s državama, nadbiskup Dominique Mamberti. UN je mjesto 'obitelji nacija' koja predvodi u odgovornosti za zaštitu i borbi protiv svih vrsta zloupotreba i krijumčarenja, života i oružja, prava i dužnosti. Obitelj je zajednica temeljena na međuovisnosti, povjerenju i pomoći u iskrenom poštivanju. O. Federico Lombardi kaže da je „u interesu svakog čovjeka da to upamti, kako bi ta misao postala realnost. To je glavni razlog zašto je Sveta Stolica pri UN-u u New Yorku“.

Sveta Stolica je glasna u osudi krijumčarenja ljudi kao najraširenijeg ropstva u 21. stoljeću, problemu izbjeglica i selilaca. Papa Ivan Pavao II. je inzistirao na zaštiti ugroženih vjerskih sloboda i potrebi da UN bude prepoznat mjestom gdje se države članice osjećaju kao da su obitelj - da ih povezuje želja za solidarnošću i briga za zajedničko dobro čovječanstva. Papa Franjo se na susretu s Ban Ki Moonom zauzeo za kulturu susreta i poštovanje različitosti u međunarodnim odnosima.

Glavni tajnik UN-a papi je rekao: „Velika je čast susresti se s Vama, vrlo je važno sastati se sa svjetskim duhovnim vođom“. Čestitavši mu na izboru imena Franjo, kaže da je ta odluka snažna poruka u ostvarivanju mnogih ciljeva za kojima ide i UN. Ono jasno govori o zauzimanju za siromašne, o papinom izoštrenom osjećaju poniznosti, predanosti i sućuti u stvaranju boljih uvjeta za život ljudi.

„Papa Franjo je čovjek mira i glas onih koji su bez glasa. Htio bih da i ubuduće nastavimo naš dijalog. Bio sam počašćen što sam ga mogao pozvati da posjeti Ujedinjene narode u prvoj prigodi koja mu se pruži'' rekao je Moon.  

Potpisom peticije na  www.DefendTheHolySee.org ostavljate prstom maleni, a glasom vjere i čovještva veliki trag podrške i zahvale djelovanju Svete Stolice na svjetskoj razini. Inicijatori peticije potpise će predstaviti u New Yorku, Ženevi i poručuju: Svijet će biti puno siromašniji, ako glas Svete Stolice u UN-u utihne. Ne dozvolimo da taj dan, tj. sumrak, dođe.
 

Da biste komentirali, prijavite se.