Za laudato.hr piše:

Ines Grbić

srijeda, 21. siječnja 2015. Arhiva kolumne

Pobačaj - iz ordinacije u ljekarnu?

U promet je, sada i u Hrvatskoj bez potpisa i propisa liječnika, odnosno recepta, puštena ellaOne tableta - pilula za dan poslije (day after pill).
Foto: www.klinikazapobacaje.com

Dok se poduzimaju što rigoroznije mjere zaštite ljudskih života i sve restriktivnije kontrole sigurnosnog kretanja, istovremeno se inicijalno putovanje čovjeka od jajovoda do maternice u ženinoj utrobi prepušta vlastitom nahođenju, na način da ga osoba (svojevoljno) onemogući, izmakne svoj postupak kontroli i savjetu medicinskih stručnjaka. U promet je, sada i u Hrvatskoj bez potpisa i propisa liječnika, odnosno recepta, puštena ellaOne tableta - pilula za dan poslije (day after pill). Kada se želi ublažiti terminologija koja kuca na ljudsku savjest u slučaju uporabe termina ubojstvo čovjeka, već od trenutka začeća, primarno se kaže da je ellaOne kontraceptivno, sredstvo zaštite. Zbog sumnje u moguće začeće, ta se tableta, kao hitan kontraceptiv, uzima nakon spolnog odnosa. Logika i medicinski stručnjaci, nepodložni ideologiziranju i tržišnom banaliziranju ljudske spolnosti, tu tabletu svrstavaju među abortivna sredstva. I izriču niz upozorenja.

Nemoć struke

Ono što se u hrvatskim medijima najavljivalo prije pet godina, da će na naše tržište doći revolucionarna pilula nove generacije, još veće efikasnosti u eliminiranju uvjeta za ostvarenje začeća - ne samo tri dana, nego pet dana poslije ('nezaštićenog' odnosa ili zatajenja redovne kontracepcije); da čovjek bude siguran kako je prošlo svih pet 'opasnih', 'rizičnih' dana u kojima spermiji još uvijek mogu oploditi jajašce i biti suakteri začeća, doživljava potpunu liberalizaciju svog proboja i na hrvatsko tržište. Hrvatska je, uz Njemačku, Mađarsku, Poljsku, Italiju, Grčku i Lihtenštajn, izdavala ellaOne na preporuku liječnika. No, Europska agencija za lijekove (EMA) u Bruxelessu već duže je razmatrala ukidanje recepta za nabavu te tablete u cijeloj EU-a, pa eto hrvatske usklađenosti s EU propisima i u dokidanju mogućnosti za razvoj života. Pritisak struke je kapitulirao. Krajem 2014. g. EMA je objavila preporuku Povjerenstva za humane lijekove (CHMP) da se izdavanje ellaOne izmijeni u bezreceptno. Svojom odlukom od 9. siječnja 2015. g., Europska komisija je prihvatila procjenu da se taj kontraceptiv može koristiti sigurno i bez liječničkog recepta te je donijela pravno obvezujuću odluku za sve zemlje EU-a. Procjena je da je u Hrvatskoj od svih trudnoća njih 50 % neplanirano, od kojih polovica završi pobačajem.

Možda, možda...

Sve više se aktualizira priziv savjesti uslijed kojeg liječnici ne žele vršiti kirurški pobačaj. No, zamjena je moguća. Kemijski pobačaj u blisteru, udubljene folije pilula paketiću, sada će se, bez recepta, moći kupiti u ljekarni za oko 200 kn. Ne pitaju koliko imate godina, je li to za vas ili vas je poslala mama, prijateljica. U rangu je s mogućnošću bezreceptne nabave vitamina da ojača imunitet u zimskim mjesecima ili dječjeg sirupa protiv kašlja. Možda će netko pomisliti da tu tabletu može kupiti pa popiti i u odmaklijem tjednu ili mjesecu trudnoće? Ta se pilula ne smije uzimati u trudnoći. Žena, dakle, mora biti sigurna da nije trudna, što je nekad dvojbeno. Možda će je netko popiti i prije spolnog odnosa, rabiti je višekratno i redovno u rangu antibebi pilule... Bio je slučaj da je žena svaki mjesec dolazila po tabletu za dan poslije, dok je liječnici nisu uvjerili u rizik od iskrvarenja i da potraži drugi način kontracepcije.

A možda bi bilo dobro da se o svemu, i više od pukog prenošenja te informacije, oglasi hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Čemu služi hitna kontracepcija, koliko često se smije koristiti, koje su posljedice njene prekomjerne upotrebe? Cilj HALMED-a je doprinijeti sigurnosti i kvaliteti medicinskih proizvoda učinkovitim upravljanjem rizicima i nadzorom nad tržištem. Njihova misija je štititi i promicati javno zdravlje putem regulacije lijekova. U svojoj viziji žele biti prepoznatljivi čimbenik u zdravstvu, koji stručno i regulatorno građanima RH osigurava sigurne, djelotvorne i kvalitetne medicinske proizvode. Među svoje vrijednosti navode etičnost, pa su poželjan sugovornik ususret trendu pobačaja lijekovima koji traje satima, za razliku od kraćeg, klasičnog pobačaja, a za vrijeme kojeg je žena svega svjesna i proživljava teško razdoblje. „Pobačaj je sigurno jedan od emocionalno i psihološki najtežih zahvata na koje se žena odluči“ kaže dr. Herman Haller, dojučerašnji sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka. Na stranu informaciju da se ellaOne prodavala i na tržnici, uz suvenire i druga 'pomagala', u svijetu i na benzinskim crpkama. Taj smjer 'sam svoj majstor', odnosno liječnik, otvara pitanje kontrole njene uporabe i crnog tržišta, poticaja promiskuiteta, povećanog rizika od spolnih bolesti.

'Sigurnost' od tri povećena na pet dana

Na hrvatskom tržištu postoje dvije vrste tableta za hitnu (postkoitalnu) kontracepciju. Jedna je Escapelle, u kojoj je aktivna supstanca levonogestrel. To je progesteron koji je u toj tableti u jako visokoj dozi, petnaest puta jačoj nego je to kod obične kontraceptivne pilule. Ako se uzme prije ovulacije, može odgoditi ovulaciju i time spriječiti začeće. „U pojedinim znanstvenim istraživanjima utvrđeno je da je ta tableta učinkovita u sprječavanju ovulacije, u 49 % slučajeva ako se uzme odmah i u osam posto slučajeva ako se tableta uzme s odgodom od 72 sata. Međutim, klinička učinkovitost, ono što je opaženo u smislu sprječavanja trudnoće, puno je veća. Znači, osim sprječavanja ovulacije, ta tableta ima i druge mehanizme djelovanja, od kojih se postfertilizacijski učinak, dakle abortivni, ne može isključiti. Tableta je manje učinkovita kad se gleda samo ovulacija, u odnosu na visoku učinkovitost u kliničkoj praksi koji ide i mimo sprječavanja ovulacije, a to je potencijalno abortivno djelovanje“ kaže dr. Katarina Dvornik, ginekologinja koju su 2013. g. mediji javno stigmatizirali i okrivili kao liječnicu koja je uskratila djevojci recept za pilulu dan poslije. Preporuka je da se ona uzima 48 sati, no može i najkasnije 72 sata nakon tzv. rizičnog spolnog odnosa. No, trodnevno važeća Escapelle, dobiva pojačanje u ellaOne, djelotvornoj i pet dana nakon odnosa, u slučaju da ovulacija zakasni koji dan, a spermiji su i dalje u potenciji oplodnje jajašca. Medicinskim studijama i istraživanjima u svijetu, kada su žene nakon spolnog odnosa dobile 30 miligrama ellaOnea ili 175 miligrama Levonorgesrela, zajedničko je - kod onih koje su uzele ellaOne manji je broj trudnoća, u odnosu na one koje su uzele Levonorgesrel. Ako se uzme u prva 24 sata nakon odnosa, sprječavanje začeća veće je za dvije trećine u odnosu na uporabu uobičajene pilule.

Ne proizvoljni stav, nego znanstvena činjenica  

EllaOne sadrži nehormonsku supstancu ulipristal-acetat. Za razliku od hormonske supstance levonogestrel u Escapelle, ulipristal-acetat je modulator progesteronskih receptora koji također, ako se uzme prije ovulacije, može odgoditi ovulaciju i djelovati kontraceptivno. Međutim, kao modulator, djeluje i na sluznicu maternice, a progesteron je najvažniji hormon za održavanje početne trudnoće. „Progesteronske preparate ginekolozi često daju kad imaju situacije prijetećeg spontanog pobačaja, jer se pokazalo da progesteron uvelike djeluje na mikro uvjete u maternici koji stvaraju povoljnu okolinu za razvoj trudnoće. Što li tek radi modulator progesteronskih receptora, na razini sluznice maternice, pitanje je na koje znanost treba dati rezolutan odgovor“ kaže dr. Dvornik. Tableta u nekim slučajevima djeluje abortivno, u nekima ne. „Netko vas uvuče u priču, spusti to na razinu stavova. Nije to stvar stavova. Stav na nečemu moraš temeljiti. Stvar je činjenica. I to znanstvenih kojima netko manipulira, a u slučaju pobačaja ih negira“ jasno će dr. Dvornik, kad sam je upitala o kolebljivom mišljenju stručnjaka, odgađa li ellaOne ovulaciju ili i sprječava implantaciju embrija. „Problemi se javljaju u diskusiji, kad su pojmovi različito definirani. Za većinu, pobačaj, abortivno djelovanje podrazumijeva samo ono što sprječava razvoj već implantiranog embrija. Po takvoj definiciji pobačaja, ništa od navedenog nije abortivno. Međutim, znanost jasno definira da život ne započinje u trenutku kad se oplođena jajna stanica implantira u maternicu. Život nastaje u trenutku začeća. Sve što od tog trenutka ometa njen prirodni put razvoja, ima abortivno djelovanje. To nije stvar stava. To nije moj stav. Po pitanju toga nisam povjerovala nečemu što me Crkva uči, nego onome što me kao ginekologinju u znanstvenoj struci poučava znanost“ ističe dr. Dvornik.

Moguće nuspojave

Još pri najavi da je ellaOne učinkovitija od Escapelle baš zato što, ne samo da odgađa otpuštanje jajašca za oplodnju, nego i uništava implantirane embrije, mnogi ginekolozi su bili protiv ukidanja recepta za hitne kontraceptive, neovisno o svojoj vjeri i prigovoru savjesti. Navode da taj hormonski preparat, kojeg se naziva lijekom, (kao što je i abortus postao sredstvo kontracepcije) ima rizike za zdravlje žene. Moguće nuspojave su tromboembolija, krvarenje, poremećaj ciklusa. Žene znaju tražiti tabletu za dan poslije, a ultrazvuk pokaže da još ni nisu ovulirale. Dakle, nepotrebno uzimaju tabletu i izlažu se riziku. Ili je koriste u zamjenu za redovitu kontracepciju, a ne povremeno, što je nedopustivo. Mr. Josip Markotić, s društvenog instituta Ivo Pilar, navodi da pilula za dan poslije izaziva mučninu u 23,1% slučajeva, bolove u trbuhu u 17,6%, glavobolju u 16,8%, vrtoglavicu u 11,2%, povraćanje u 5,6%. U 'Uputi o lijeku' ellaOne piše da neke žene dobiju i omaglicu, zamagljen vidi, omamljenost, poremećaj pažnje. Za ostale nuspojave, preporučam uvid na Upute o lijeku.

O 'milosrđu' na drugi način    

Kontracepcijske pilule u Hrvatskoj koristi dvanaest posto adolescenata. Europski prosjek je trideset posto. Farmakološka liberalizacija i u ime slobode dehumanizacija spolnosti, intenzivira kulturu uzimanja tableta, kojima, u slučaju ellaOne izdavanja bez recepta, izostaje potpuna, stručna preporuka i pojašnjenje liječnika. Ili će pultovi ljekarne postati javna (ne)intimna savjetovanja i konzalting služba o temi promjenjivog nastupa ovulacije, točnog trajanja ciklusa... „Po pitanju pobačaja, na najvišim razinama se propituje ustavnost priziva savjesti, a ne propituje se ustavnost zakona o pobačaju. Kao da treba završiti medicinu za ubiti čovjeka!? Za eutanaziju ste? Izučite se davati injekciju i ubijte. Širite to svoje 'milosrđe'! Brojni zagovornici pobačaja su suvremeni Pilati. Oni će iz topline svoga doma misliti kako je milosrdno ubijati nerođenu djecu, a ja ću to morati raditi. Imaju stav 'Ja te za to plaćam'. Ne plaćaš me za to. Ja sam završila medicinu da bih spašavala živote! Za to sam se i zaklela pred dvoranom punom profesora, kolega, prijatelja, rodbine – da ću braniti život, a ne ga dovršavati! Takvi čini dokidanja života stavljeni su pod kapu medicine da bi ih se, valjda, učinilo 'humanijima'. U današnje vrijeme, pogrešno se smatra da je rasprava o pobačaju rasprava o vrednotama, a ne o činjenicama. Međutim, iskrena rasprava o pobačaju je rasprava o vrednotama temeljenima na činjenicama. Ako svoje vrednote ne bazirate na ispravnim, znanstvenim činjenicama, teško da će i te vrednote biti ispravne. Nije sve relativno. Početak ljudskog života nije stvar dogovora. Znanost je jasna – život počinje začećem“ ističe dr. Katarina Dvornik.

No, nije tu kraj...

Već je najavljeno da će na hrvatsko tržište doći i tableta RU 486, čistog abortivnog djelovanja. Učinkovita je u trudnoći gdje se zametak već implantirao i počeo razvijati u maternici. Taj antiprogesteronski preparat, eliminator života koji se naziva neinvazivnom, pa stoga više 'pogodnom' metodom kemijskog pobačaja, sadrži supstance mifepriston, koji blokira progesteron, nužan za održavanje trudnoće, i misoprostol, koji izaziva kontrakcije maternice i izbacivanje fetusa. Uslijed djelovanja, žena počinje krvariti, a pobačaj traje između 24 i 48 sati. Gdje su skupovi o zakonskoj utemeljenosti izvođenja pobačaja lijekovima i uređenje njihove (na)platne bilance? Taj je 'lijek' 1980.g. proizvela francuska farmaceutska kompanija Roussel-Uclaf, osam godina poslije u Francuskoj je počeo s uporabom, koja se proširila dotle i toliko da se sada više od polovice pobačaja u Europi obavlja tom RU 486 'metodom'. Neinvazivno i kemijsko nadvladava invazivno i kirurško, u odnosu prema ženi. Za zametak, rezultat je isti – njegovo sprječavanje i nestanak.
 

Da biste komentirali, prijavite se.
Marko Petričević - 22.1.2015. 23:41:36 Prijavi abuse
Hvala Ines Grbić na trudu i traženju informacija, te na odlično koncipiranom opisu opće slike sadašnje više nego tragične situacije. Moglo bi se učiniti kao da živimo u zadnjim vremenima; kad ne bi bilo vjere i nade u otkupiteljsku Isusovu ljubav, ni ne bi nam bilo spasa.

Ganijalna je početna rečenica: "Dok se poduzimaju što rigoroznije mjere zaštite ljudskih života i sve restriktivnije kontrole sigurnosnog kretanja, istovremeno se inicijalno putovanje čovjeka od jajovoda do maternice u ženinoj utrobi prepušta vlastitom nahođenju, na način da ga osoba (svojevoljno) onemogući, izmakne svoj postupak kontroli i savjetu medicinskih stručnjaka." Zanimljivo bi bilo znati koliko će svečenika tematizirati, u propovijedima, ovu tragičnu situaciju. Nadam se da sam u krivu kad mislim da će se većina ponijeti po onoj riječi iz Evanđelja, gdje se opisuje također tragična situacija u koju upada jedan čovjek na putu: "Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe."