Izložba '150. godina zajedno' u Slavonskom Brodu

Povodom 150. obljetnice dolaska Milosrdnih sestara Sv. Križa u Đakovu i 120. obljetnice njihova dolaska u Slavonski Brodu u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu otvorena je u četvrtak 15. studenog izložba pod nazivom '150 godina zajedno'.
Autor: Brankica Lukačević/Laudato/M.S. Photo: Brankica Lukačević petak, 16. studenog 2018. u 10:33

Uz poznato javno djelovanje ove redovničke zajednice tijekom jednog i pol stoljeća - njihov  dragocjen doprinos odgojno-prosvjetnoj djelatnosti (rad s djecom i mladima u zabavištima, školama, internatima i dječjim domovima) kao i njihov vrijedan rad u zdravstvenim i socijalnim ustanovama (njega i pomoć potrebitima u brojnim bolnicama, lječilištima, sanatorijima i ubožnicama) te njihovo pastoralno djelovanje, cilj izložbe je predstaviti široj javnosti manje znane, raznovrsne aktivnosti kojima su se sestre bavile - njihove rukotvorine i druge predmete iz bogate samostanske riznice, kao i njihov specifičan redovnički način života.

Ovu izložbu, kojoj je Slavonski Brod treći postav, pripremila je prof. s. Estera Radičević. Ona je na otvorenju naglasila kako je sretna što u ime svoje zajednice može staviti na uvid dio bogatstva i materijala kojima su se njezine susestre služile u svom odgojno-prosvjetnom radu, i tako ih oteti zaboravu.

- Ova izložba na jedan način otvara vrata našega samostana kroz povijest. Svaki od ovih stotinjak eksponata ima svoju vrijednost i svaki bi mogao ispričati svoju priču, otkriti djelić života naših 2000 sestara, koje su do sada prošle kroz družbu i ostavila traga. U tome je težina i vrijednost ove izložbe, rekla je na otvorenju s. Estera.


Kako je zajednica sestara kontinuirano prisutna u Slavonskom Brodu od 1898. - kada su sestre došle u brodsku bolnicu o tome možete nešto vidjeti na jednom panou koji prati rad sestara. Slijedio je dio rada u odgoju u zabavištu i obdaništu u Marijinom domu od godine 1929.-do 1945. ''Upravo je ovaj angažman sestara bio i povod da se izložba prenese u Slavonski Brod“, zaključila je s. Estera.

Zahvalu sestrama, kako za njihovo kontinuirano djelovanje kroz 120 godina u Slavonskom Brodu tako i za odluku da postave izložbu u njihovom Muzeju, uputio je ravnatelj prof. Hrvoje Špicer.

Otvarajući izložbu provincijalna glavarica družbe s. Valerija Široki je naglasila kako izložbom žele predstaviti dio talenata, dobivenih od Boga, koje sestre nisu zakopale nego surađujući s Božjom dobrotom, odjelotvorile. Dodala je da ju  raduje što je na izložbi prvi puta posebno mjesto dobila zastava HPD Davor, koju je izradila njihova časna Majka Nikomedija Erb, koja je bila voditeljica škole za ručni rad, učiteljica novakinja i provincijalna poglavarica te jedna od prvih deset sestara, koje su došle u Đakovo. Zahvalila je ravnatelju na ustupanju prostora u Muzeju, Ivanki Bunčić, višoj kustosici muzeja, koja je pomagala oko postavljanja izložbe, posjetiteljima koji su većem broju sudjelovali na izložbi, a na poseban način učenicima klasične gimnazije ''Fra Marijana Lanosovića“ i njihovom ravnatelju fra Klaudiju Milohanoviću.           
 

 

Da biste komentirali, prijavite se.