Mons. Hranić na Misi posvete ulja: Važnost crkvenog zajedništva

Zbog izvanredne situacije koja je nastala uslijed pandemije bolesti Covid-19, sv. Misa slavljena je bez puka.
Autor: A. Banović/laudato.hr/D.R. Photo: Anica Banović četvrtak, 09. travnja 2020. u 12:47

Uz nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića te još nekoliko svećenika, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić predvodio je na Veliki četvrtak, 9. travnja 2020., Misu posvete ulja u đakovačkoj katedrali.

Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup je čestitao svim svećenicima njihov dan te podsjetio kako se na ovom slavlju blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumensko ulje te se posvećuje krizmano ulje.

- Ti obredi na simboličan način označavaju puninu Kristova svećeništva, na kojemu smo i mi svećenici milošću Božjom postali dionicima. Istodobno obredi blagoslova te posvete ulja označavaju i ono crkveno zajedništvo koje sve nas, i svećenike, i Bogu posvećene osobe i sve vjernike laike čini živim otajstvenim tijelom Isusa Krista, raspetoga i uskrsloga – Crkvom okupljenom oko euharistijskoga stola i oživljenu u jedinstvu darom Duha Svetoga - rekao je nadbiskup, pozdravljajući sve vjernike i Bogu posvećene osobe koji putem medija prate ovu Missu chrismatis.

Na početku svoje homilije, nadbiskup se osvrnuo na liturgijska čitanja, koja donose Isusovu proročku riječ o sebi i ministerijalnim svećenicima, koji su po svećeničkom ređenju postali suobličeni njemu, koji je Glava Crkve.

- Sebe, svoj sadašnji trenutak, svoj poziv i identitet možemo najbolje sagledati i shvatiti samo kroz optiku Duha Svetoga, koji podiže različite ljude, karizme i službe u svojoj Crkvi, te je među njima podigao i svakoga od nas. Sebe i svoj život, život u skladu s obećanjima danim na svećeničkom ređenju, možemo shvatiti samo kroz optiku vjere u Isusa Krista, raspetog i uskrslog Gospodina; kroz optiku Crkve koja je njegovo otajstveno tijelo, i u službi ostvarenja njegova poslanja, primljenog od Oca, u svijetu - istaknuo je nadbiskup.

U nastavku propovijedi nadbiskup je stavio naglasak na Krista, izvora i početka svećeništva, iz kojega svećenici crpe svoj svećenički identitet i životnu snagu za svoje poslanje, te na Duha Svetoga, temelja svećeničkog identiteta i poslanja.

- Dvije su nerazdvojne stvarnosti u životu nas zaređenih službenika: pomazanje Duhom Svetim i poslanje. Duh Sveti stoji u srcu kršćanske vjere te identiteta i poslanja svakoga od nas - kazao je.

Svoju homiliju nadbiskup je zaključio pozivom vjernicima da mole za svećenike, da svojim svećeničkim životom postanu slika samoga Krista, da uvijek postojano svjedoče ljubav i vjernost njemu, te da budu radost naroda Božjega.

 

Da biste komentirali, prijavite se.