[VIDEO] Nadbiskup Hranić: Dragi Bože Radoš, ne boj se! Po Božjoj providnosti šalje Te Crkva

Đakovačko-osječkom nadbiskupu Đuri Hraniću pripala je čast objave imena novog varaždinskog biskupa Bože Radoša.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: djos.hr četvrtak, 01. kolovoza 2019. u 16:56

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u ponedjeljak 1. kolovoza u 12 sati obznanio je ime novog varaždinskog biskupa.

- Osobita mi je čast i radost što na temelju službene obavijesti iz Apostolske nuncijature u RH mogu priopćiti lijepu i radosnu vijest za našu Đakovačko-osječku nadbiskupiju, za Varaždinsku biskupiju i Crkvu u RH da je Papa Franjo danas imenovao svećenika našega prezbiterija i člana našega Prvostolnoga kaptola sv. Petra u Đakovu te rektora Papinskog hrvatskog Zavoda sv. Jeronima u Rimu preč. gospodina Božu Radoša biskupom varaždinskim - rekao je Hranić okupljenim novinarima u prostoru nadbiskupove palače u Đakovu.Posebnu čestitu u ime svih vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije nadbiskup Hranić poslao je novo izabranom biskupu Radošu, sa supotpisnicima nadbiskupom u miru Marinom Srakićem i pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem kojeg prenosimo u cijelosti:

"Poštovani i dragi novoimenovani biskupe Bože!

S velikom se i srdačnom radošću danas sjedinjujemo s Tobom, na dan u koji te je papa Franjo imenovao novim varaždinskim biskupom. Zajedno s radošću danas nas prožimaju i osjećaji ponosa jer Te za važnu i zahtjevnu službu pastira Varaždinske biskupije sveta Crkva uzima upravo iz prezbiterija naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, u kojoj si se od najranije mladosti pripravljao za svećenički život i u kojoj si, od svoga svećeničkoga ređenja 1990. godine, vršio različite službe, ponajviše one povezane sa svećeničkom formacijom i odgojem budućih svećenika. No, naviru nam i drugi osjećaji, oni s kojima smo se susreli i kad Ti je bila povjerena služba rektora Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, a to su osjećaji djelomičnoga razdvajanja, jer Te od sada, iz ovog našeg slavonskog, baranjskog i srijemskoga kraja, biskupska služba vodi u drugi kraj naše domovine, u dični grad Varaždin, u lijepe i drage nam krajeve Hrvatskoga zagorja, Međimurja i Podravine. Događa se to baš u godini, u kojoj se sa zahvalnošću spominjemo 100. obljetnice rođenja našeg biskupa Ćirila Kosa, rođena u Župi Ivanec, u današnjoj Varaždinskoj biskupiji.

Čvrsto smo uvjereni, dragi Bože, da ćeš novoj službi prionuti spremna srca, i da će Te sva zajednica Tvoje nove biskupije - svećenici, redovnici, redovnice i Božji narod, brzo prepoznati kao svoga vrijedna pastira. Budi im zagovornik pun blagosti, poput Abrahama i odvažan predvoditelj, poput Mojsija, o kojima upravo ovih dana pobožno razmatramo u misnim liturgijskim čitanjima. A najviše od svega, ne prestani gledati i nasljedovati Dobrog Pastira, Krista. On će Ti upravljati korake na putu pastirske ljubavi i otvarati oči Tvoga srca da budeš osjetljiv za „radost i nadu, žalost i tjeskobu ljudi našeg vremena“, kako nas poučava Drugi vatikanski koncil te uvijek mogneš sav svoj život i djela oblikovati najprije po Kristovoj mjeri, učeći najviše od njegova „blaga i ponizna Srca“ (usp. Mt 11,29).

Neka Te na poseban način prati primjer upravo onih pastirâ, na čijoj si dragocjenoj baštini sada Ti pozvan „izvršiti djelo blagovjesničko i ispuniti svoje poslanje“ (usp. 2 Tim 4,5): od kardinala bl. Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, do prvog varaždinskog biskupa, blage uspomene, Marka Culeja, sve do biskupa Josipa Mrzljaka, kojega ćeš naslijediti kao treći biskup Varaždinske biskupije. Na tom će Te putu, vjerujemo, najviše podupirati službe i zajedništvo, Bogu hvala, velikoga broja vrijednih i predanih prezbitera, redovničkih zajednica te vjernika laika, koji su na različite načine uključeni u pastoralni rad i život župnih zajednica.

Dragi Bože! Ne boj se. Ti nisi ništa tražio. Nisi se sam predložio. Po Božjoj providnosti, šalje Te Crkva. Mirno i hrabro naprijed. Danas primi naše najsrdačnije čestitke u ime svih svećenika naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, u ime redovnica i redovnika, bogoslova i redovničkih pripravnika, vjeroučitelja i svih vjernika laika. Za Tvoj život i novu službu, kao i za cijelu Varaždinsku biskupiju, trajno ćemo moliti Božji blagoslov i majčinski zagovor Blažene Djevice Marije.

S izrazima najsrdačnijega zajedništva, Tvoji u Kristu

+ Ivan Ćurić, pomoćni biskup
+ Marin Srakić, nadbiskup u miru
+ Đuro Hranić, nadbiskup"

 
Da biste komentirali, prijavite se.