Osmi u veljači u Gospi Brze Pomoći u Slavonskom Brodu: 'Što hočeš da ti učinim'

Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći, 'osmi' kao hodočasnički dan proslavljen je u petak 8. veljače u istoimenom Gospinu svetištu i župi u Slavonskom Brodu.
Autor: Brankica Lukačević/Laudato/M.P. Photo: Brankica Lukačević subota, 09. veljače 2019. u 17:33

U znaku molitve za sve bolesnike bilo je i geslo: 'Ti si nam vijekom iz neba lijekom'. Slavljeno je šest misnih slavlja, koje su uz domaće župne vikare predslavila trojica svećenika iz Požeške biskupije, iz kojih inače svakoga osmoga u mjesecu dolaze brojni hodočasnici. Svečanu hodočasničku misu uz domaćeg župnika Ivana Lenića i još trojicu svećenika predslavio je vlč. Ivan Đakovac, župnik i upravitelj svetišta u Ilači, 'srijemskog Lurda'.
 
Osvrćući se na Evanđelje u kojem Gospodin pita slijepog Bartimeja, 'Što hočeš da ti učinim', vlč. Đakovac je naglasio kako Bratimej postaje prototip svakoga od nas kada u svome životu ne vidimo izlaz,  poticaj da jedni drugima budemo utjeha te bodrimo jedni druge u vjeri.
 
Upitao je prisutne što bismo mi odgovorili Gospodinu na taj upit.
 
- Jedan od mogućih naših odgovara, osim zdravlja na duši i tijelu za nas i naše bližnje, je obraćenje našeg hrvatskog naroda, buđenje iz letargije, uljuljanosti, sivila i negativnost, molitva za obiteljske vrednote te podizanje svijesti pripadnosti Crkvi i vrednotama Evanđelja. Možda jedan od najvećih ispita nas Hrvata katolika je doista obraćenje, obiteljske vrijednosti, suosjećajnost te više razumijevanja jednih za druge. Previše smo se od ratnih razaranja povukli sami u sebe. Živimo često puta kao da nam drugi ne treba, a Isus i nama kao i Bartimeju postavlja pitanje: 'Što želiš da ti učinim'? – rekao je vlč. Đakovac.

Primijetio je kako se nekad dobije dojam da, iako se veliki postotak našega naroda izjasnio kao katolički, kao da ne želimo da Isus išta učini u našim životima, kao da smo sami sebi dovoljni, kao da smo svemogući, kao da mislimo da svojim vlastitim snagama možemo učiniti sve.
 
Zamolio je na kraju Gospu Brze Pomoći da nam pomogne da dijelimo darove koje smo primili u duhu dijaloga i uzajamnog prihvaćanja, da ona, Zdravlje bolesnih, izliječi naš egoizam, samodopadnost te otvorimo vrata svoga srca za milost, dobrotu i međusobno uvažavanje.
 
Slavlje je pjevanjem uveličao veliki župni zbor predvođen s. Monikom Zvonarek.
 
Na zadnjuj večernju Misu tradicionalno su hodočastili vjernici Župe Blažene Djevice Marije iz Nove Kapele sa svojim župnikom preč. Goranom Mitrovićem, koji je predslavio slavlje, a pjevanjem uveličao njihov župni zbor.
 
U tišini župne crkvi pred Gospinim kipom molili su hodočasnici za svoje nakana, napose za zdravlje svojih bližnji te pristupali sakramentu pomirenja.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.