Svi sveti u Slavonskom Brodu: Budimo više nego prosječni katolici

Tradicionalnim euharistijskim slavljem na gradskom groblju sv. Lovre u Slavonskom Brodu, svečano je u petak 1. studenog proslavljena svetkovina Svih Svetih.
Autor: B. Lukačević/Laudato/M.P. Photo: B. Lukačević nedjelja, 03. studenog 2019. u 11:10

Kao i dosadašnjih godina kada se okupe mnogobrojni vjernici i ove ih se godine okupilo blizu 2000. Tim slavljem, koje je predslavio domaći župnik Ivan Lenić, slavonskobrodski dekan, službeno je završena 18. po redu akcija Caritasa Slavonskobrodskih dekanata ''Sto kubika toplih iskrica''.
 
Akcijom se prikupljao novac za kupovinu ogrjeva (drva) siromašnim obiteljima i samcima s područja četiriju dekanata: Slavonskobrodskog, Garčinskog, Veliko-Kopaničkog i Sibinjskog. Tako je sva milostinja na toj Misi namijenjena Caritasovoj akciji.
 
- Svetkovina Svih svetih i uopće ovi dani na kraju liturgijske godine te pohodi mjestima počinka do uskrsnuća naših dragih potiču u nama brojna razmišljanja i pitanja, ali i daju neke odgovore i poticaje. Najbolje ćemo, a to je put Kristova učenika, razumjeti poniranjem u poruku Božje riječi - rekao je na početku homilije dekan Lenić.
 
Aktualizirajući Isusova blaženstva osvijestio je da su ona svecima bili putokaz u životu te da bi također trebala biti i nama.
 
- Ako nam samo današnja svetkovina probudi želju za češćim promišljanjem nad Blaženstvima, za barem povremeno propitivanje koje od njih (a svako u nekoj mjeri treba) odgaja moje misli, stavove, ponašanje, onda ćemo se micati s mjesta. Ona su ogledalo svetosti - primijetio je propovjednik.
 
Ukazao je na opasnost da postanemo prosječni kršćani, a ne autentični Kristovi sljedbenici i svjedoci, na što smo pozvani.
 
- Prosječni kršćani, prosječni katolici postaju poput bljutave soli, koja ne daje nikakav bolji okus životu, odnosima, svijetu u kojem živimo. Oni ne žive posvema za Kraljevstvo. Hrvatsko društvo je puno nas takvih katolika. To ne znači da trebamo čeznuti za duhovnim elitizmom ili fanatizmom. Ne, nego za autentičnijim nasljedovanjem Krista, za većom vjernošću duhu, vrlinama i vrednotama Blaženstva - rekao je.
 
Posebno je naglasio blaženstvo 'Blago milosrdnima; oni će zadobiti milosrđe' te pozvao vjernike da nadahnuti primjerima svetih i naših pokojnika konkretno posvjedoče milosrđe.
 
Napose ih je pozvao da budu velikodušni  u Caritasovoj akciji i da to ne čine iz samilosti, nego ljubeći Krista u svakome potrebnome, kako su to činili sveci.
 
- Sveci ne govore sami za života o svojoj svetosti; svecima je iskustvo nezaslužene Kristove ljubavi i darovi njegove milosti nadahnuće i obveza da žive sveto, da ljube, da se razdaju, da druge vode Kristu, da za sve to i trpe. Sveci strpljivo prolaze mnoge nevolje s pouzdanjem u Boga, s blagošću, mirom i milosrđem u srcu, vapijući za pravednim svijetom i odnosima, sve do spremnosti trpjeti za Krista, njegovo ime, njegovo Evanđelje. Odvažimo se mi postajati takvima – više nego prosječnima; a takvi – sveti – neka nas s ljubavlju kod Boga zagovaraju - zaključio je dekan Lenić.
 
Slavlje je pjevanjem uveličao veliki zbor župe Gospe Brze Pomoći predvođen s. Cecilijom Kolarić.
Nakon zajedničke molitve za pokojne na tom groblju svećenici su u procesiji došli do kapelice u kojoj su pokopani brodski svećenici i  pomolili se za njih.
 
Poslije mise svećenici su bili na raspolaganju vjernicima za pojedinačne blagoslove grobova.
  
Iako je Caritasova akcija ''100 kubika toplih iskrica'' službeno završena svi koji žele pomoći priloge još mogu donositi u svoje župe ili uplatiti na račun: Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije: IBAN: HR6123400091110046082 poziv na broj: 35000, s naznakom: 'akcija-za drva'.
 

Da biste komentirali, prijavite se.