Biskup Križić na svetkovinu sv. Vlaha: Ljubav je sposobna svaki križ pretvoriti u blagoslov

Biskup Križić je istaknuo dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha kao onoga koji je dao svoj život, i taj darovani život je postao sjeme dobra za cijelu Crkvu.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: dubrovacka-biskupija.hr ponedjeljak, 03. veljače 2020. u 15:15

Grad Dubrovnik proslavio je danas svoga zaštitnika, sv. Vlahu. Svečana proslava obilježena je pontifikalnim slavljem ispred dubrovačke katedrale koju je predslavio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Zajedno s još devet (nad)biskupa, sedamdesetak svećenika te brojnih redovnika i redovnica, hodočasnika i vjernika, mons. Zdenko Križić zahvalio je Bogu na sv. Vlahu i potaknuo na razmišljanje o kršćanskom životu.

- Sveti Vlaho je ovaj grad štitio bolje od njegovih prekrasnih zidina i utvrda. Sveti je Vlaho za Dubrovnik i više od zaštitnika: on je na neki način identitet ovoga grada. Njegov lik, kao lik nekog svemoćnog stražara, bdije nad ulaznim vratima grada i jamči sigurnost njegovim sadašnjim i budućim naraštajima. On je simbol postojanja i slobode, ali i jamac neuništivosti ovoga grada - kazao je Križić, a prenosi Biskupija.

Premda se o sv. Vlahi ne zna puno povijesnih činjenica, mons. Križić istaknuo je vrijednost predaje po kojoj je do nas došlo štovanje i iskustvo njegova moćnog zagovora.

Govoreći o mučeništvu koje je bilo cijena rasta Crkve u prošlosti, a to je i u sadašnjosti i u budućnosti, biskup je naveo poznatu Tertulijanovu tvrdnju da je krv mučenika sjeme novih kršćana te skrenuo pozornost kako progonstvo kršćana nije nastalo zato što su kršćani dizali ustanke protiv vlasti ili zbog nekog njihova kriminalnog djelovanja, nego isključivo zbog vjere u Isusa.

Naglasivši sintagmu da kršćanima ne ostaje drugo nego krenuti stopama mučenika, biskup Križić je dodao kako nema pravog kršćanstva bez mučeništva i objasnio da se ne misli samo na mučeništvo krvlju, nego na mučeništvo ljubavlju i služenjem.

U nastavku propovijedi biskup Križić je podrobnije objasnio značenja Isusovih zahtjeva: odreći se samih sebe; uzimati danomice svoj križ; ići za Isusom, slijediti ga.

Tumačeći prvi Isusov zahtjev ‘odreći se samih sebe’, kazao je da to ne znači zanemariti i zapustiti sebe, ne voditi brigu o sebi ili, ne daj Bože, mrziti samog sebe.

- Odreći se sebe znači odreći se egoizma, odreći se želje biti 'centar svijeta'. Ili u pozitivnom smislu to znači: biti velikodušan, biti čovjek za druge sa iskrenom željom da i drugi pored tebe budu sretni. Jednom riječju to znači: živjeti ljubav - kazao je između ostaloga biskup Križić u svojoj propovijedi.

Na kraju je biskup Križić je istaknuo dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha kao onoga koji je dao svoj život, i taj darovani život je postao sjeme dobra za cijelu Crkvu.

Na misi su u svečanoj odjeći sudjelovali festanjuli 1048. Feste sv. Vlaha dr. sc. Ivica Đurđević-Tomaš, kapetan i Ivica Vrlić, kamenoklesar, obrtnik, kao i dosadašnji festanjuli te rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić. Mogli su se vidjeti i vjernici u različitim narodnim nošnjama iz raznih krajeva.

 

Da biste komentirali, prijavite se.