Biskupiji vraćen dio crkvenih matičnih knjiga oduzetih nakon Drugog svjetskog rata

Republika Hrvatska je 2008. godine, poštujući međunarodni sporazum sa Svetom Stolicom, preko Ministarstva kulture vratila oduzete matične knjige koje su bile pohranjene u Državnom arhivu u Dubrovniku
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/J.B. Photo: dubrovacka-biskupija.hr četvrtak, 05. rujna 2019. u 13:34

Dubrovačkoj biskupiji vraćen je dio crkvenih matičnih knjiga koje su oduzete nakon Drugog svjetskog rata. Zapisnik o primopredaju crkvenih matičnih knjiga u Biskupskom ordinarijatu u Dubrovniku potpisali su ministar uprave Republike Hrvatske Ivan Malenica i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, piše Dubrovačka biskupija.

Najstarija matična knjiga s dubrovačkog područja je matica umrlih župe Suđurađ na Šipanu, koja potječe iz 1580. godine.

Župnici su takve matične knjige vodili na latinskom jeziku u narativnom obliku sve do prve polovice 19. stoljeća, a ustrijska vlada je 1816. godine u Dalmaciji uvela tabelarni sustav, a ta se odredba u Dubrovačkoj biskupiji sustavno počela provoditi od 1825. godine. Od tada su župnici usporedno vodili dvije vrste matice, jedne na latinskom jeziku u narativnom obliku, te druge na talijanskom, kasnije na hrvatskom jeziku u tabelarnom obliku.  

Uglavnom su te matice, vođene u tabelarnom obliku po austrijskim propisima, bile oduzete Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj nakon završetka Drugog svjetskog rata, da bi se početkom 21. stoljeća pokrenuo proces njihova povrata.

Nakon što je Dubrovačka biskupija obnovila samostan svete Klare 2004. godine i u njegovom istočnom krilu smjestila i adekvatno opremila spremište arhiva, započela je i s postupnim prikupljanjem starijih matičnih knjiga iz župnih ureda. Republika Hrvatska je 2008. godine, poštujući međunarodni sporazum sa Svetom Stolicom, preko Ministarstva kulture vratila oduzete matične knjige koje su bile pohranjene u Državnom arhivu u Dubrovniku.

Danas se u Arhivu Dubrovačke biskupije uz ostalo gradivo čuva i 1207 matičnih knjiga i knjiga stanja duša.

 

Da biste komentirali, prijavite se.