Blato: Počela devetnica u čast bl. Marije Propetog Petković

'Od Hrvata na ovim prostorima nitko nije tako proslavio ime i prezime diljem katoličkog i domoljubnog svijeta kao jedna žena, kao Marija Propetog.'
Autor: s. M. Jasminka Gašparović/Laudato/M.P. Photo: dubrovacka-biskupija.hr nedjelja, 02. srpnja 2017. u 18:22

Devetnica u čast bl. Marije Propetog Isusa Petković ususret njezinom blagdanu koji se slavi 9. srpnja, započela je u petak, 30. lipnja u Blatu, njezinom rodnom mjestu na otoku Korčuli gdje se u svetištu nalaze i njezini posmrtni ostaci.
 
Euharistijsko slavlje prvog dana devetnice slavljeno je u dvorištu samostana uz svetište bl. Marije Propetog, a predslavio je don Ljubo Planinić, župnik župe sv. Ilije u Kruševu, BiH.
 
U svojoj propovijedi župnik Planinić se osvrnuo na svjedočanstvo života blažene Marije Petković.
- Potrebno je iz dana u dan pitati se: 'Jesam li Isusov?', kako je to činila bl. Marija Petković. Kažemo da je papa Ivan Pavao II. Mariju proglasio blaženom. Marija Petković je spremila put sama sebi, a papa Ivan Pavao II. je samo potvrdio ono što je Marija Petković činila cijeloga svojega života – istaknuo je župnik Planinić.
 
Također je kazao kako od Hrvata na ovim prostorima nitko nije tako proslavio ime i prezime diljem katoličkog i domoljubnog svijeta kao jedna žena, kao Marija Propetog. Ona se potvrđivala i stihom i pismom i meditacijom, zanosom.
 
- I kad je bilo najteže, ona je rekla: ja ću se tebi nasmiješiti u ime Božje da ti pokažem osjećaj duše-  rekao je propovjednik.
Pozvao je vjernike da budu predani Bogu poput blažene Marije Petković.
- Stavi danas ruku na grob Marije Petković i reci: i ja ću danas poput tebe slijediti Boga, Isusa Krista, u mojim mogućnostima, u mojim stvarnostima – rekao je.
 
Na misi je koncelebrirao don Željko Kovačević, župnik župe Svih Svetih u Blatu. Prije mise molila se Krunica Božanskog Milosrđa, devetnica i litanija bl. Marije Propetoga.
 
Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je zbor mladih iz Kruševa sastavljen iz više zborova koji djeluju u župi sv. Ilije.
 
Euharistijsko slavlje je zaključeno procesijom u svetište gdje je predvoditelj slavlja udijelio zaključni blagoslov s moćnikom blaženice, te je uslijedila mogućnost za osobno čašćenje moći bl. Marije Propetoga.
 
U dvorištu samostana potom je održan koncert zborova iz Kruševa. Nastupili su: zbor Horeb, zbor Fontes, klapa Studenac, Ela Čule i Stipe Gabrić uz pratnju Karla Milićevića, te na diplama Mario Smiljanić.
 
Na kraju koncerta nazočnima se s nekoliko riječi obratio župnik Planinić, a provincijalna predstojnica s. M. Emila Barbarić zahvalila je hodočasnicima iz Kruševa i svim štovateljima blaženice.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.