U Dubrovniku misa i procesija na ljetni blagdan sv. Vlaha

Procesija s relikvijom lijeve ruke sv. Vlaha kreće u 19 sati.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/J.B. Photo: dubrovacka-biskupija.hr srijeda, 05. srpnja 2017. u 13:26
Ljetni blagdan sv. Vlaha (blagdan Ruke sv. Vlaha) bit će proslavljen u srijedu, 5. srpnja misnim slavljem u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku koje će predvoditi generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Stanko Lasić.

U 19 sati krenut će procesija s relikvijom lijeve ruke sv. Vlaha od katedrale (sjeverna vrata), ulicom Pred Dvorom te će na glavna vrata ući u Parčevu crkve. U procesiji će ići festanjuli Bratovštine sv. Vlaha, Dubrovački trombunjeri i barjaci, dok će vjernici procesiju dočekati u crkvi sv. Vlaha gdje će se nastaviti s misom.

Po završetku mise relikvija ruke sv. Vlaha bit će vraćena u katedralnu riznicu. O proslavi današnjeg blagdana za portal Dubrovačke biskupije govorila je Maja Nodari.

Blagdan prijenosa relikvije lijeve ruke svetoga Vlaha u povijesti nazivan Translatio et adventus Sancti Blasii (prijenos i dolazak) moćnika lijeve Svečeve ruke, slavio se 5. srpnja. Povod uspostavi  'drugog blagdana sv. Vlaha' dogodio se 1346. godine kada je pučanin Toma de Vitiano pribavio i Dubrovniku, odnosno katedalnoj riznici, darovao moćnik lijeve Parčeve ruke, a dan na koji se odvio taj prijenos ljevice, relikvija je bila predana državnim rizničarima. Već je slijedeće, 1347. godine taj dan 5. srpnja proglašen državnim blagdanom. U 15. stoljeću uvedena je na ljetni Blagdan i procesija.

U zadnjem stoljeću Republike, na blagdan Ruke sv. Vlaha u procesiji su se pronosili moćnik patronove lijeve ruke - oko kojega je blagdan i uspostavljen - i noge, a najvredniju relikviju glave nosio je sam nadbiskup.

Proslava blagdana prijenosa lijeve ruke sv. Vlaha održala se sve do kraja trajanja Dubrovačke Republike. Kasnije se, pod tuđinskim režimima, izgubila iz kolektivne memorije i zadržano je sjećanje na nju slavljenjem mise na taj dan. Ovaj se ljetni blagdan sv. Vlaha i u svojoj vjerskoj i vanjskoj ceremonijalnoj dimenziji na ovaj način prvi put nakon ukinuća Dubrovačke Republike slavio prošle 2016. godine.

 
Da biste komentirali, prijavite se.