Ljetna proslava sv. Vlaha

Na ovaj datum 1346. godine Dubrovčanin Tomo Vicijan je darovao Dubrovačkoj Republici moći lijeve ruke sv. Vlaha, a nakon Velike trešnje 1674. Dubrovniku je vraćena ukradena relikvija sv. Vlaha pronađena u Veneciji.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/D.T. Photo: dubrovacka-biskupija.hr/Laudato četvrtak, 06. srpnja 2017. u 18:19
Ljetni blagdan sv. Vlaha koji se još naziva i blagdan Ruke sv. Vlaha proslavljen je u srijedu, 5. srpnja procesijom i misnim slavljem u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku koje je predvodio generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Stanko Lasić.

 U propovijedi je generalni vikar spomenuo događaj predstavljanja Dubrovnika i Feste sv. Vlaha u Europskom parlamentu u Godini sv. Vlaha te istaknuo posebice pjevanje Himna sv. Vlaha na tom događaju.
 
 - Svi smo se osjećali ponosni, osjećali smo da Europi želimo dati jedan naš dubrovački pečat koji postoji već preko tisuću godina. Željeli smo pokazati da ta vatra, taj oganj koji je zapaljen 971. ili 972. godine u Dubrovniku treba neprestano raspirivati što mi činimo ne samo jednom godišnje nego i svaki dan - kazao je propovjednik.
 
Nastavio je kako se u ovoj obnovljenoj crkvi u koju dolaze stranci sa svih strana, može osjetiti da to nije prazan prostor nego je to prostor u kojem se moli i u kojem se štuje zaštitnik, te da se na toj 'vatri' mogu ogrijati svi koji dolaze.
 
Mons. Lasić je također spomenuo datum na koji se slavi ovaj blagdan, 5. srpnja, a uz koji se u dubrovačkoj povijesti vežu dva događaja. Na taj datum 1346. godine Dubrovčanin Tomo Vicijan je darovao Dubrovačkoj Republici moći lijeve ruke sv. Vlaha koje su pridružene ostalim Parčevim moćima u katedrali, a nakon Velike trešnje 1674. na taj datum je Dubrovniku vraćena ukradena relikvija sv. Vlaha pronađena u Veneciji.
 
-  Mi smo nasljednici takvoga duha i takvoga štovanja - kazao je generalni vikar.
 
Oni koji posebno štuju sv. Vlaha istaknuo je festanjule kao osvjedočene vjernike laike. Spomenuo je i štovanje sv. Vlaha u armenskom narodu iz kojega sv. Vlaho dolazi a čiji biskupi su proteklih godina dolazili u Dubrovnik te se tako razvija i ta veza sa svečevim narodom.
 
Prije mise procesija s relikvijom lijeve ruke sv. Vlaha krenula je od katedrale, ulicom Pred Dvorom te je na glavna vrata ušla u Parčevu crkve. U procesiji su sudjelovali festanjuli Bratovštine sv. Vlaha, Dubrovački trombunjeri, barjaci, svećenici i ministranti, a ostali vjernici su procesiju dočekali u Parčevoj crkvi. Relikvija se za vrijeme mise nalazila na bočnom oltaru a na kraju mise vjernicima je podijeljen blagoslov ovom relikvijom.
 
Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi pod vodstvom prof. Margit Cetinić, a na kraju mise izmoljena je molitva sv. Vlahu. Na misi se posebno molilo za nedavno preminulog Antuna Knega, festanjula i dugogodišnjeg predsjednika Dubrovačkih trombunjere, za kojeg je rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić kazao kako je on uspio na svoje potomstvo prenijeti svoje vrijednosti, ljubav prema Bogu i narodu, što rijetkima uspijeva. Nakon mise relikvija ruke sv. Vlaha u procesiji je vraćena u katedralnu riznicu. Ispred Grada Dubrovnika svečanosti je nazočila Jelena Lončarić.

Da biste komentirali, prijavite se.